Yüksek Ses Sağırlığa Yol Açar mı

Turkiye-Rehberi.Net Pinterest Turkiye-Rehberi.Net WhatsApp Turkiye-Rehberi.Net Facebook Turkiye-Rehberi.Net Twitter Turkiye-Rehberi.Net LinkedIn Turkiye-Rehberi.Net Çıktı Al Turkiye-Rehberi.Net Gmail Turkiye-Rehberi.Net Email Gönder
Dahiliye ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. İbrahim Ethem Poyrazoğlu, "Yüksek Ses Sağırlığa Yol Açar mı" hakkında sorularımızı video sunum eşliğinde yanıtladı.

Yüksek Ses Sağırlığa Yol Açar mı Video Röportaj

Yüksek Ses Sağırlığa Yol Açar mı ?

Yüksek ses kesinlikle iç kulağımızda zararlı etkiye yol açar.Ama tabii yüksek sesten ne anladığımıza bağlı şimdi bunu açıklamak için diyelim ki bir sokakta ki gürültü yada bir müzikhole gittik orada ki gürültüyü yüksek ses olarak tanımlamamamız gerekiyor.Genellikle 85 desibel sesin şiddetinde ki 85 desibelden daha yüksek olan bir ses şiddetine zararlı gürültü diyoruz. 130 desibeli de bu geçtiği zaman zarar seviyesi çok daha fazla artmaktadır.O yüzden biz sese bağlı işitme kayıplarına temelde 2'ye ayırırız.

Birisi gürültüye bağlı işitme kaybı öbürü ani olanlarıda akustik travma olarak adlandırıyoruz.Diyelim bir top atışı tabanca atışı özellikle kapalı yerlerde bir tüp patlaması gibi aniden çok kısa sürede bir yüksek ses iç kulakta hasara yol açacaktır. Ve bununla beraber çınlamalarda ortaya çıkacaktır.Zamanla tedavi etsek bile düzelme ihtimal az yada yok gibidir.

Fakat uzun süreli gürültülü yerde çalışma özellikle bazı fabrikalar varki işte 80-90-100 desibellik gürültüde çalışıyor kişiler işte 8 saat çalışıyorlar o yüzdende yıllarca bu yerlerde çalışan kişilerde mutlaka iç kulağında gürültüye bağlı işitme kayıpları oluşur. Bu işitme kaybının tabi oluşması için çalışma süresi yani gürültüye maruz kalmanın süresi önemli veya ne kadar uzun süre böyle iş yerinde çalıştığıda önemlidir.

O yüzden de uluslararası olarak genellikle kabul edilebilir en yüksek ses şiddeti 85 desibel kabul ediliyor. Bunun üzerinde eğer yüksek seste çalışan kişilerde mutlaka önlemler alınması gerekir. Yoksa tabi bizim ülkemizde belki çok yok ama mutlaka hukuki sorunlar ortaya çıkabilmektedir.Genellikle sorarlar anneler babalar bizlere işte çok fazla kulaklıkla müzik dinliyor yüksek sesle dinliyor gibi şikayetlerle geliyorlar biz de tabi ki bir şey olmaz diyemeyiz.

Mutlaka çok yüksek sesle özellikle de yakından işte diyelim rock konserleri var mesela gençler çok seviyorlar oralarda 110-120-130 desibel kadar gürültü var hele bir de hoperlörlerin yanındaysanız o zaman çok daha sıkıntı ortaya çıkıyor. Onun içinde bunlardan mutlaka kaçınmak lazım eğer böyle bir işte çalışmak zorunda kalıyorsanız ya da işte atış yapacaksanız askerde de bunlarla karşılaşıyoruz mutlaka kulaklar korunmalıdır ki en azından kulağımıza direk gelen sesin şiddetini azaltalım.Ve gürültüye bağlı işitme kaybından sakınalım.