İşitme Kaybı Cerrahi Müdahele Şart mıdır

Turkiye-Rehberi.Net Pinterest Turkiye-Rehberi.Net WhatsApp Turkiye-Rehberi.Net Facebook Turkiye-Rehberi.Net Twitter Turkiye-Rehberi.Net LinkedIn Turkiye-Rehberi.Net Çıktı Al Turkiye-Rehberi.Net Gmail Turkiye-Rehberi.Net Email Gönder
Dahiliye ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. İbrahim Ethem Poyrazoğlu, "İşitme Kaybı Yaşamamak İçin Nelere Dikkat Edilmelidir" hakkında sorularımızı video sunum eşliğinde yanıtladı.

İşitme Kaybı Cerrahi Müdahele Şart mıdır Video Röportaj

İşitme Kaybı Cerrahi Müdahele Şart mıdır ?

İşitme kayıplarının tedavisine gelince tabii tedaviyi çeşitli şekillerde sınıflayabiliriz.Bir kere işitme kaybının yerine göre tedaviler var işitme kaybının derecesine göre yine tedaviler yapabiliriz .Bunlar kısaca ilaç tedavisi diyelim ki enfeksiyonlarda en çok yaptığımız tedavilerden bir tanesi orta kulak enfeksiyonu olmuş o zaman ne yapacağız işitme kaybı ortaya çıkacak iletim tipi o zaman biz bunu tıbbi olarak tedavi edeceğiz. Ya da gerekirse parasentez yapacağız orta kulaktaki cerahati boşaltacağız ya da dış kulak yolunda bir buşon olabilir kir olabilir ya da dış kulak yolunda enfeksiyonlar olabilir bu da tabii temizleyeceğiz ondan sonra altında olan enfeksiyonu tedavi edeceğiz böylece iletimle ilgili problemi ortadan kaldıracağız. İkincisi cerrahi tedavi yapmakgerekebilir.

Tabii bu cerrahi tedavi her hastalıkta aynı cerrahi yapmıyoruz veya her cerrahi olarak düzeltilebilen hastalık aynı değil.Onun içinde cerrahi tedavilere kısaca değincek olursak. Diyelim ki en basiti dış kulak yolunda iyi huylu bir tümör var ve dış kulak yolunu tamamen kapatmış şimdi onu ordan almadan iletimi sağlayamayacağız. En çok da biz kondromları görebiliyoruz bunu aldıktan sonra cerrahi olarak işitme düzelecektir.

Kulak zarı herhangi bir nedenden dolayı perfore olmuş olabilir delinmiş olabilir o zaman biz bu kulak zarını cerrahi olarak tamir etmezsek işitmeyi artıramayacağız. Travmalara bağlı yada enfeksiyona bağlı orta kulak kemikciklerinde kırılmalar kopmalar yenmeler olacaktır o zaman da sesi iletemeyeceği için yeteri kadar o zaman biz bu iletimi sağlayabilmek için bu kemikcikleri tamir etmemiz gerekiyor işte araya ya bir kemik ya da başka malzemeler koyarak yine sesin iletimini iç kulağa sağlamamız gerekiyor.

Onun dışında genizden kulağa giden yol tabi çok önemli özellikle çocuklarda gördüğümüz östaki borusu problemleri biz östaki borusunu düzeltmeden yine işitmeyi düzeltemeyiz. Onun dışında yine orta kulakta tümörler olabailir veya işte travmalara bağlı kırıklar olabilir yine bunları tamir etmemiz lazım. İç kulağa gelirsek iç kulakta ki cerrahi tedavi tabi iç kulak tipi işitme kayıplarında biraz daha kısıtlı diyelim.Özellikle mesela iç kulak yolunda oluşmuş tümörler var yine bunlar işitme sinirlerine bası yapıp işitme kayıpları oluşturabilirler.

Veya kafa içinde ki yerlerde oluşmuş tümörler işitme sinirlerine bası yaparak işitme kayıplarına yol açabilir. Onun içinde başka türlü cerrahi tedaviler gerekiyor.

Eğer tıbbi veya cerrahi tedaviyle biz yardımcı olamıyorsak hastalara veya böyle bir imkan yoksa ki mesela en başta yaşa bağlı olan işitme kayıplarını düşünelim ya da sese bağlı olan işitme kayıpları olsun o zaman bunları kişi daha iyi işitsin diye yardımcı protezlere ihtiyacımız var.Ya işitme cihazları vereceğiz hastalara daha iyi duyabilmesi için.