Tüp Bebek Tedavisi Nasıl Yapılır

Turkiye-Rehberi.Net Pinterest Turkiye-Rehberi.Net WhatsApp Turkiye-Rehberi.Net Facebook Turkiye-Rehberi.Net Twitter Turkiye-Rehberi.Net LinkedIn Turkiye-Rehberi.Net Çıktı Al Turkiye-Rehberi.Net Gmail Turkiye-Rehberi.Net Email Gönder
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ufuk Bişak, "Tüp Bebek Tedavisi Nasıl Yapılır" hakkında sorularımızı yanıtladı.

Tüp Bebek Tedavisi Nasıl Yapılır Video Röportaj

Tüp Bebek Tedavisi Nasıl Yapılır ?

Tüp bebek tedavisi kısır çiftlerin çocuğu olmayan çiftlerin tedavisinde kullanılan son noktadır. Kısırlık nedir? Son 1 yıl içinde düzenli cinsel ilişkiye rağmen gebe kalamayan hastalarda biz bir kısırlık problemi olduğunu düşünürüz. Bir takım tetkikler yaparız. Ama bu tetkiklerin sonunda ne yazık ki burada ilaç verip de eve git tamam bu ilacı kullan düzeleceksin ve çocuğun olacak deme şansımız yok.

Elimizde bu çifti çocuk sahibi yapabilmek için sadece 2 seçenek var bir tanesi aşılama diğeri de tüp bebek. Tüp bebeği nasıl uyguluyoruz? Tüp bebek yapmaya karar verdiğimiz çiftlerde gerekli kan tetkikleri ve bir takım mikrobiyolojik testler bittikten sonra özel ilaçlarla önce kadında ki yumurta sayısını artırmaya çalışıyoruz. Kadınlar normalde her ay bir tane yumurta üretirler ama tüp bebeğe girebilmemiz için biz elimizde hiç olmazsa 5 civarında ya da 5’in biraz üzerinde yumurta olmasını isteriz.

Önce bir takım ilaçlarla bu yumurta sayısını çoğaltmaya çalışıyoruz. Bu tedavi süresi de yaklaşık 10 gün sürer. Yumurtalarımız yeterli büyüklüğe ulaştığı zaman özel bir yöntemle genelde hafif bir sedasyon altında ya da hafif bir anestezi altında özel bir yöntemle ultrason eşliğinde yumurtaları dışarı alıyoruz. Bu arada da erkekten sperm alıyoruz. Daha sonra laboratuar ortamında olgun döllenmeye hazır yumurtalar seçiliyor ve morfolojik olarak yani yapısal olarak sağlıklı olduğunu düşündüğümüz spermler seçiliyor. Ve her bir yumurtanın içine bir sperm konuluyor.

Bu yönteme mikroenjeksiyon diyoruz. Aslında bu son gelinen noktadır tüp bebekte. Bir başka yöntemde eğer sperm sayılarınız yeterli ise yeterince sağlıklı sperm varsa elimizde bir kabın içinde özel bir siyerinde yumurtanın etrafına belli sayıda sperm bırakılarak sağlıklı bir spermin yumurtayı kendiliğinden döllemesinide bekleyebilirsiniz.

Her 2 yöntemde tüp bebekte kullanılan yöntemlerdir. Daha sonra bu yumurtanın içine sperm konan ya da spermle döllenen yumurtanın laboratuar ortamında bekletilerek ve kontrolleri yapılarak belli aralıklarla döllenmesi ve bölünmeye başlanması beklenir. Belli bir aşamaya geldiğinde ki bu yumurta toplandıktan sonra ki 3. ya da 5. gündür oluşan embriyo özel bir yöntemle ultrason eşliğinde genelde rahim içine yerleştirilir ve ondan sonra da gebeliğin oluşup oluşmaması beklenir.

Tüp Bebek İlgili Bağlantılar


Kaynak : Check-Up