Tedarik Zinciri Yönetimi Nedir 9

Turkiye-Rehberi.Net Pinterest Turkiye-Rehberi.Net WhatsApp Turkiye-Rehberi.Net Facebook Turkiye-Rehberi.Net Twitter Turkiye-Rehberi.Net LinkedIn Turkiye-Rehberi.Net Çıktı Al Turkiye-Rehberi.Net Gmail Turkiye-Rehberi.Net Email Gönder
Tedarik zinciri yönetimi, lojistik yönetimindeki gelişmelerin mantıksal ilerleyişleridir. Ulusal Fiziksel Dağıtım Yönetimi Konseyi 1963’te kurulduğunda, pratisyenler depolama ve nakliye fonksiyonları arasındaki karşılıklı ilişkileri keşfetmekteydi. Fiziksel dağıtım yönetimi, daha hızlı, daha seri ve özellikle de daha güvenilir nakliyenin kullanımından envanter indirgeme faydalarını sağlayarak bu iki fonksiyonu birleştirmiştir. Daha hızlı depo yönetimi ve nakliye vasıtası ile daha kısa sipariş karşılama süreleri tahmin periyotlarını kısaltmış, böylece bu tahminlerin tutarlılığı artmıştır. Birleşmenin başka bir faydası ise, nakliyenin ve depolamanın beraber göz önüne alınması üzerine kurulmuş, böylece depo konumları daha iyi hizmet ve daha az toplam maliyet için optimize edilmiştir.

5. SONUÇ

Fiziksel dağıtım yönetimi, depoların farklı seviyeleri arasındaki veri iletişiminin iyileştirilmesi ve daha kompleks analizlerle mümkün kılınmıştır. Daha iyi veriler ve daha ileri seviyede analitik teknikler, bir dizi daha kompleks faktör arasından daha iyi kararlar sağlamıştır. enm.blogcu.com. Aslında, sürekli iyileşen iletişimler ve analizler, daha karmaşık kararlar verme imkanını sürekli olarak arttıracaktır.

Tedarik zinciri yönetiminin gelişiminde ikinci safha "lojistik safhası"dır. Bu safhada üretim, tedarik ve diğer yönetim fonksiyonları toplanmıştır. Buna elektronik verinin ortaya çıkması, dünya çapında iletişim ve bilgisayarların veri depolama ve analiz gerçekleştirme imkanının artması yardımcı olmuştur.

Üçüncü ve halen geçerli olan safha ise "bütünleşik tedarik zinciri yönetimi safhası"dır. Bütünleşen fonksiyon zincirinin bir ucuna tedarikçiler, diğer ucuna ise müşteriler eklenmiştir. Bu, iki fonksiyonlu dağıtım zincirine göre daha karmaşık olan yedi fonksiyonlu bir tedarik zinciri haline gelmiştir. Bu karmaşıklığın kontrol edilmesi için, elektronik veriler, elektronik fon transferi, daha büyük genişlikte iletişim bantları ve planlama ve uygulama için komputerize karar destek sistemlerine dayanılır. Eğitim de önemli bir bileşendir.

Bir sonraki tedarik zinciri yönetimi safhası "süper tedarik zinciri yönetimi" olacaktır. Bu safha, ürün geliştirme, pazarlama ve müşteri hizmetleri gibi daha karmaşık fonksiyonları birleştirecektir. Bu ise, daha ileri seviyeli iletişim, daha iyi ve daha fazla kullanıcı uyumlu komputerize karar destek sistemleri ve arttırılan eğitimle mümkün kılınacaktır.

Söz konusu "süper tedarik zinciri"nde ürün tasarımcıları tedarik zinciri takımının bir parçası olarak, ayrıca daha kolay kurulabilecek ve servis edilebilecek özgünleştirilmiş versiyonların üretimini kolaylaştırmak için ürünü tasarlayacaktır. Ön sipariş ve sipariş bilgileri tüm tedarik zinciri ortaklarına gönderilecek ve böylece daha hızlı ve tutarlı bir biçimde cevap verebilecektirler. Üretim personeli kurma takımının bir parçası olacaktır, böylece kurulma süreleri kısalacaktır. Malzeme alımı fatura düzenlenmeyen tedarikçi ödemelerini getirecektir. Tedarik zinciri takımları bütünleşik bir şekilde çalışma hakkında daha fazla şey öğrendikçe iyileşmeler sürekli olacaktır.

İki prosesli bir tedarik zincirinden, yedi prosesli bir tedarik zincirine ve de gelecekteki tek bir prosese bağlanmış on ve daha fazla prosese sahip tedarik zincirlerine olan istikrarlı ilerlemeyi ne sağlamaktadır? Cevap, bilgisayar ve iletişim teknolojisindeki patlamadır, yani bilişim teknolojisi devrimidir. Bilişim teknolojisi daha fazla bilgiyi daha tutarlı, daha sık, daha fazla kaynaktan ve tüm dünyadan almayı mümkün kılmaktadır. Ayrıca bilişim teknolojisi daha ileri analizler, modellemeler, ve karar destek kabiliyetleri sağlayarak, söz konusu bol miktardaki bilginin özümsenmesine, anlaşılmasına ve üzerinde hareket edilmesine olanak tanımaktadır. enm.blogcu.com. Kısacası, iletişimdeki ve kompüterize karar destek sistemlerindeki gelişmeler, tedarik zincirinin artan karmaşıklığıyla çalışılmayı, karar vermede daha fazla fonksiyon ve insanı beraber çalıştırmayı ve kararları ileterek sonuçlar hakkında daha çabuk bilgi edinmeyi sağlamaktadır.

İş yönetimindeki "düşünen sistemler"deki artış, tedarik zinciri yönetiminin gelişimine yardım etmiştir. Mühendisler, birbirleriyle karşılıklı etkileşirken bir varlığın bütün kısımlarını göz önünde bulundurmak üzere eğitilmektedir.

Aşağıda tedarik zinciri yönetimi ile ilgili bazı gelişmeler verilmiştir:
  • Kapalı devre tedarik zincirleri. Xerox ve diğer bazı işletmeler, kullanılmış ekipman, değiştirilmiş kısımlar ve kullanılmış olan paketlemeleri geri besleme olarak kullanarak, tedarik zincirlerini kapalı bir devre olarak işletmektedir. Xerox, bu çevrim yapan safhadan önemli miktarda gelir ve kâr üretmiştir.
  • Esneklik ve cevap verebilirlik için tasarlanmış tedarik zincirleri. Bu gün, tedarik zincirleri, talebin, geçerli maliyetlerin ve benzerlerinin tahmini gibi statik durumlar için analiz edilmekte ve tasarlanmaktadır. Bir dizi durum için ideal olan bir tedarik zinciri, diğerleri için değildir. Durumlar mutlaka değişeceği için, tedarik zinciri düzenlemesinin sürekli olarak gözden geçirilmesi gereklidir. Bu yüzden, uygun bir dizi değişiklik için tasarım yapılmalıdır, böylece zincir önemli bir değişiklik, yeniden yatırım veya personel azaltılması yapılmadan adapte edilebilir.
  • Tedarik zinciri bileşenlerinin doğal olarak düzenlenmesi. Bugün, işletmeler tedarik zinciri bileşenlerinin en iyi performansı göstermek için tasarlanmasına özel ilgi göstermelidir. Gelecekte tedarik zincirleri, diğer tedarik zinciri bileşenlerindeki değişikliklere doğal olarak adapte olacak şekilde donatılabilecektir (Ganeshan ve Harrison, 1995).

Tedarik Zinciri Yönetimi İlgili Bağlantılar

Kaynak : ERP