İlerleyen Yaşlarda İşitme Kaybı Görülür mü

Turkiye-Rehberi.Net Pinterest Turkiye-Rehberi.Net WhatsApp Turkiye-Rehberi.Net Facebook Turkiye-Rehberi.Net Twitter Turkiye-Rehberi.Net LinkedIn Turkiye-Rehberi.Net Çıktı Al Turkiye-Rehberi.Net Gmail Turkiye-Rehberi.Net Email Gönder
Dahiliye ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. İbrahim Ethem Poyrazoğlu, "İlerleyen Yaşlarda İşitme Kaybı Görülür mü" hakkında sorularımızı video sunum eşliğinde yanıtladı.

İlerleyen Yaşlarda İşitme Kaybı Görülür mü Video Röportaj

İlerleyen Yaşlarda İşitme Kaybı Görülür mü ?

Yaşın ilerlemesiyle beraber az veya çok derecede mutlaka işitme kaybı ortaya çıkacaktır. Nasıl ki genellikle bu 45 yaş civarından sonra başlıyor çoğumuzun gözlük ihtiyacı olduğu gibi işitmede de problemler başlıyor. Fakat işitme problemleri önce başladığı frekanslar bizim konuşma frekanslarını içermediği için yüksek frekansları içerdiği için sanki daha geç ortaya çıkmış gibi görüyoruz ama eğer çok iyi bir odyolojik test yapsak mutlaka orada yüksek frekanslarda kaybı ortaya koyabiliriz.

Ama pratik olarak kişiler bunu işitme kaybı olarak hissetmedikleri için daha ileri yaşlarda ortaya çıkıyor. Genellikle yaşa bağlı işitme kayıpları 60 yaşından sonra ortaya çıkar. Ama burada tabii bir özellik var 1.'si 60 yaşından sonra ortaya çıkması lazım nörosensoriyel tipte olması lazım iletim tipinde olmayacak herhangi bir ortaya koyabileceğimiz bir neden olmayacak ne bileyim işte orta kulak enfeksiyonu olmayacak genizden kulağa giden yol normal olacak dış kulak yolunda sorun olmayacak yani gözle görülür belirleyeceğimiz bir neden bulamayacağız.Ve genellikle de çift taraflıdır ve simetriktir bu işitme kayıpları.

Mesela ileri yaşta tek taraflı olan bir işitme kaybında biz hemen yaşa bağlı işitme kaybını düşünmeyiz daha başka tanılar olması gerekiyor veya başka araştırmalar yapmamız gerekiyor. Mesela 65 yaşında ki kişilerin %25-30'unda işitme kaybı var.Ama 70-75 yaşından sonra bu hemen hemen %50'ye çıkar.Yani %50 kişi 75 yaşından sonra mutlaka ciddi tedavi olması gereken veya yardım alması gereken işitme kaybına dönüşür. Tabii bunun nedeni nedir?

Yaşlanmayla beraber tabii ki özellikle sinir sistemimizde veya iç kulakta tabi bir yine sinirsel bir organ ve sinir sistemimizde dejenerasyon ortaya çıktığı zaman vücudumuz bunu yenileyemiyor.O yüzden de yaş ilerledikçe bu dejenerasyon artıyor. Bozulma yani hücrelerde ve hücrenin sinir yollarında bozulmalar olunca artık hangi bölümdeyse bu bozulma o bölümle ilgili görme yollarındaysa görmeyle ilgili problemler ortaya çıkabilir işitme yollarındaysa işitmeyle ilgili ki çınlamada vardır çoğu zaman ve bu hastalarda hatta zaman zaman komşu olmasında dolayıda baş dönmeleri de görüyoruz bu tip hastalarda.

Onun dışında yine yaş ilerleyince tabii ki diyabet gibi ateroskleroz gibi santral sinir sistemini tutan diğer hastalıklar serebrovasküler hastalıklar artacağı için veya bu tip olaylar artacağı için bunlarda hızlandıracaktır tabii ki işitme kaybını. Ayrıca da eğer daha önce gençliğinde geçirilmiş bazı patolojiler varsa işitmeyi etkileyen yaşla beraber bunlar daha da artacaktır.