HGS bankada bedava köprüde 5 lira

Turkiye-Rehberi.Net Pinterest Turkiye-Rehberi.Net WhatsApp Turkiye-Rehberi.Net Facebook Turkiye-Rehberi.Net Twitter Turkiye-Rehberi.Net LinkedIn Turkiye-Rehberi.Net Çıktı Al Turkiye-Rehberi.Net Gmail Turkiye-Rehberi.Net Email Gönder
Köprü ve otoyol geçişlerinde 1 Ocak’tan itibaren başlayacak olan Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) için bankalar yarışa girdi. Bankalar, müşterilerine bu kartı ücretsiz verirken, köprü gişelerinde PTT’lerde 5 liraya satılıyor.

1 Ocak'tan itibaren otoyol ve köprülerde geçişi sağlayan Kartlı Geçiş Sistemi (KGS) tarih olacak. 15 Aralık’tan itibaren dolum yapılamayan KGS kartları yerini HGS’ye bırakırken, şu ana kadar 600 bin civarında HGS kart satışı gerçekleştirilirken bu rakamın kısa sürede 4 milyona ulaşması bekleniyor. HGS’leri bankalar müşterilerine bedava verirken, PTT ve köprülerde 5 liraya satılıyor.

İADE ALINABİLİYOR

HGS ile birlikte KGS kartları iptal olurken, OGS kullananların da HGS’ye yönelmesi bekleniyor. KGS cihazlarında kalan bakiyeler, HGS etiketlerine aktarılabiliyor ancak kart depozitosu iade edilmiyor. OGS’den HGS’ye geçecek olanlar ise, bankalardan aldıkları OGS cihazlarını ücretiyle iade edebiliyor. 30-40 dolara alınabilen OGS cihazları şu anda alınan bankaya 60 TL karşılığında iade edilebiliyor. KGS kartlarının içindeki bakiyeyi HGS’ye aktarmak isteyenlerin ise bunun için PTT şubelerine, otoyollardaki karayolları acentalarına veya bankalara başvurmaları gerekiyor. Yaklaşık 15 gün gibi bir süre içinde kalan bakiyeleri, HGS etiketlerine tanımlanıyor.

17 EYLÜL’DE BAŞLADI

Ücretli geçiş yapılan otoyol ve köprülerde uzun kuyruklara neden olan KGS (Kartlı Geçiş Sistemi), 15 Aralık Cumartesi gününden itibaren tarihe karıştı. Yerine, 17 Eylül’den beri uygulamada olan ve köprü trafiğini rahatlatmayı amaçlayan HGS (Hızlı Geçiş Sistemi) getirildi. PTT şubelerinden temin edilebilen cihaz için kimlik ve ruhsat sahibinin uyuşması gerekiyor. Cama içeriden yapıştırılan etiket ve kart tipi olmak üzere iki tip etiket kullanılacak. Ödenmesi gereken ücretler ise birinci sınıf araçlar için 30 TL, ikinci sınıf araçlar için 37.50 TL, üçüncü sınıf araçlar için 53 TL, dördüncü sınıf araçlar için 67.50 TL, beşinci sınıf araçlar için 81.50 TL. OGS ve HGS sayesinde özellikle köprüde oluşan trafiğin azalması hedefleniyor.

Gişede HGS fırsatçısı

15 Aralık’tan bu yana dolumu yapılamayan, 1 Ocak’tan itibaren de tamamen kaldırılacak olan KGS, karaborsaya düştü. KGS’nin yerine getirilen Hızlı Geçiş Sistemi’ni (HGS) henüz almayanlar, KGS kartlarını da dolduramadıkları için, karaborsacılara gün doğdu. Otoyol ve köprü gişelerine konuşlanan KGS karaborsacıları, geçişin normalde 4.25 TL olmasına karşın, zor durumda kalan sürücülere tek geçişi 15-30 TL aralığında fiyatlarla satıyor. Karaborsacıların tuzağına düşüp, yüksek fiyattan geçmemenin yöntemi de bulunuyor. HGS şeridinden etiketsiz olarak geçiş yapıldıktan sonra, bir hafta içinde HGS satın alınırsa, cezasız olarak ücret kesiliyor.

KGS’den HGS’ye nasıl geçilir

· PTT, otoyol-köprü gişeleri ve anlaşmalı bankalardan temin edilebiliyor. 
· HGS etiketi alacak kişilerin araç ruhsatı ve kimlikleriyle başvuru yapması gerekiyor.
· HGS etiketleri benzin istasyonları, marketler hatta bakkalarda bile doldurulabilecek.
· HGS’yi kullanmak için en az 30 lira yüklenmesi gerekiyor. 
· KGS cihazlarında kalan bakiyeler, HGS etiketlerine aktarılabiliyor.
· Yaklaşık 15 gün gibi bir süre içinde kalan bakiyeleri, HGS etiketlerine tanımlanıyor.
· Ancak kart depozitosu iade edilmiyor. 
· OGS’den HGS’ye geçecek olanlar ise, OGS cihazlarını ücretiyle iade edebiliyor. 
· 30-40 dolara alınabilen OGS cihazları, bankaya 60 TL karşılığında iade edilebiliyor.