Bel Fıtığı Nedir

Turkiye-Rehberi.Net Pinterest Turkiye-Rehberi.Net WhatsApp Turkiye-Rehberi.Net Facebook Turkiye-Rehberi.Net Twitter Turkiye-Rehberi.Net LinkedIn Turkiye-Rehberi.Net Çıktı Al Turkiye-Rehberi.Net Gmail Turkiye-Rehberi.Net Email Gönder
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Necati Küçükgül, "Bel Fıtığı Nedir" hakkında sorularımızı video sunum eşliğinde yanıtladı.

Bel Fıtığı Nedir Video Röportaj

Bel Fıtığı Nedir ?

Bel fıtığı omurlar arasında yastık görevi gören, disklerin içindeki çekirdeğin yer değiştirmesidir.Omurlar arasındaki yastık görevi gören diskin ortasında jelus kıvamda bir çekirdek vardır. Bu çekirdek özellikle sert yapıda olan lifleri yırtarak ilerler ve daha sonra dışarıya doğru fıtıklaşır, bunun adı bel fıtığıdır.Bu, özellikle sinirlere baskı yaptığı zaman bacakta uyuşma, bacak ağrısı ve daha da ilerlersegüç kaybına yol açabilir.

Bel fıtığı bazen ani bir hareket sonrasında ortaya çıkabilir, bazen uzun bir yolculuk sonrasında ortaya çıkabilir çoğu zaman ise böyle bir zorlama bile hastlarımız tanımlamaz.Özellikle diskin ortasındaki çekirdek, lifleri, anulüsfibilus denilen o sert lifleri yırta yırta ilerler.İlk başta bir haftada geçen, üç günde geçen bel ağrıları olur hastalarımızda daha sonra bu hızlı bir şekilde ilerleyerekbir bacak ağrısına yol açabilir. Bel fıtığı, diskin arasındaki yere göre farklı şikayetlere yol açar.

Özellikle, sinir köküne, sinirlerin çıktığı deliğe yakın bir yerde olursa fıtık, tutulduğu bölgeye göre, mesela üst bel bölgesinde ki omurlarda olursa,disklerde olursa dize uzanan bir ağrı yapabilir daha alt seviyelerde olursa ayak parmaklarına, topuğa uzanan bir ağrı yapabilir.Çok çok ileri boyutta olan bir fıtık bazen idrar tutamama, büyük abdest tutamama şikayetlerine yol açabilir.

Bel fıtığında şikayetler; genellikle belden yayılan öksürmekle, ıkınmakla artan bir ağrı olabilir. Özellikle, oturarak ve ıkınarak artan bir bel ağrısı ve beraberinde bir bacak ağrısının eşlik etmesi genellikle bize bir fıtığı düşündürür. Bu çok ilerlerse, uyuşma, tutulduğu bölgeye göre güç kaybı şikayetlerine yol açabilir.