Üniversite için milli piyango gibi fırsat

Turkiye-Rehberi.Net Pinterest Turkiye-Rehberi.Net WhatsApp Turkiye-Rehberi.Net Facebook Turkiye-Rehberi.Net Twitter Turkiye-Rehberi.Net LinkedIn Turkiye-Rehberi.Net Çıktı Al Turkiye-Rehberi.Net Gmail Turkiye-Rehberi.Net Email Gönder
Üniversitelerdeki 171 bin boş kontenjan için ek yerleştirme tercihleri yarın sona eriyor. Boğaziçi, İTÜ ve ODTÜ gibi üniversitelerde birçok bölümde boş kontenjanlar olduğu ortaya çıktı.

Ancak Boğaziçi, İTÜ ve ODTÜ gibi gözde üniversitelerde bile mevcut 78 boş kontenjan olduğu halde, kazanan adayların bu bölümlere kayıt yaptırmadığı görülüyor.
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), öğrencilerin tercih etmemesi ya da kazandığı halde kayıtlarını yaptırmamaları nedeniyle boş kalan üniversite bölümleri için ek yerleştirmelere başladı. 27 Eylül'de başlayan ek yerleştirme tercihleri 1 Ekim'de (yarın) sona erecek. ÖSYM tarafından yayınlanan Ek Yerleştirme Kılavuzu'ndaki boş kontenjanlara bakıldığında ise, milyonlarca adayın hayalini kurduğu Boğaziçi, İTÜ ve ODTÜ gibi üniversitelerde birçok bölümde boş kontenjanlar olduğu ortaya çıktı. Bu bölümler arasında ÖSYS'de ilk bine giren adayların tercih ettiği Boğaziçi İktisat, İşletme, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler, İTÜ Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği, ilk 5 bine giren adayların tercih ettiği ODTÜ Endüstri Mühendisliği ve İşletme gibi bölümler bulunuyor.

YERLEŞTİLER AMA KAYIT YAPMADILAR

Türkiye'nin en seçkin devlet üniversitelerinde oluşan boş kontenjanlara bakıldığında ise, yerleşen adayların kesin kayıtlarını yapmadıkları ortaya çıkıyor. Boğaziçi Üniversitesi'nde 21, ODTÜ'de 28, İTÜ'de 29 kişi bölümlerine yerleştirildiği halde kayıt yaptırmaya gelmemiş. Ayrı ayrı bölümlere bakıldığında ise İstanbul Üniversitesi Hukuk'ta 13, Marmara Üniversitesi Hukuk'ta 10, İTÜ Endüstri ve Boğaziçi İktisat ve İşletme'de de birer boş kontenjana yerleştirme yapıldığı, ancak bu bölümlere de kesin kayıt yapılmadığı görülüyor. Birçok adayın hayalini kurduğu bölümlerden Boğaziçi İktisat Türkçe Matematik puanı ile 515,475 ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi de yine Türkçe Matematik puanı ile 481.533 gibi çok yüksek puanlarla öğrenci alıyor.

171 BİN BOŞ KONTENJAN VAR

ÖSYS'de bu yıl tercih hakkı kazanan aday sayısı yaklaşık 1 milyon 790 bindi. Ancak adaylardan sadece 1 milyon 130 bin'i tercih yaptı. Tercih yapanlardan da 865 bini üniversiteye yerleşirken, tercih hakkı olup da tercih yapmayan adayların sayısı ise 660 bin oldu. Ek Yerleştirme Kılavuzu'ndaki bilgilere göre ise lisans programlarında yaklaşık 76 bin, ön lisans programlarında ise 95 bin kontenjan açığı bulunuyor. Bu da toplamda 171 bin boş kontenjan yapıyor. Ancak ek yerleştirmeden faydalanabilecek aday sayısı bu sayının yaklaşık 5 katı, yani 950 bin civarında.

20 BİN ADAY KAYIT YAPTIRMADI

Doğru Tercih Projesi ve İstanbul Kültür Üniversitesi Ar-Ge Merkezi Yöneticisi Burak Kılanç'ın yaptığı analize göre de, üniversiteyi kazandığı halde bölümüne kesin kayıt yaptırmayanların sayısı da oldukça fazla. Buna göre, devlet üniversitelerinin lisans programlarına yerleşen 318 bin adayın yüzde 5'i yani 14 bini kesin kayıt yaptırmadı. Vakıf üniversitelerinde ise lisans programlarına yerleşen 49 bin 396 adayın yüzde 10'u, yani 4 bin 939'u kesin kayıt yaptırmadı. (VATAN)