Saklı Cennet Maşukiye

Turkiye-Rehberi.Net Pinterest Turkiye-Rehberi.Net WhatsApp Turkiye-Rehberi.Net Facebook Turkiye-Rehberi.Net Twitter Turkiye-Rehberi.Net LinkedIn Turkiye-Rehberi.Net Çıktı Al Turkiye-Rehberi.Net Gmail Turkiye-Rehberi.Net Email Gönder
Maşukiye, Kocaeli'de Marmara Körfezi ve Sapanca Gölü'nün aynı anda izlenebildiği, yemyeşil bir doğaya sahip olan Kartepe ve Maşukiye'ye yerli ve yabancı turistlerin ilgisi artıyor.

Saklı Cennet Maşukiye Haritası, İletişim, Yol Tarifi ve Adresi Nerede

Saklı Cennet Maşukiye Haritadaki Konumu

Maşukiye Hakkında

Maşukiye, ilçe ve il merkezine uzaklığı 20 kilometredir. 2000 yılında yapılan nüfus sayımına göre nüfusu 6,483'dür. Maşukiye beldesinin Soğuksu ve Çınarlı olmak üzere iki mahallesi vardır. Kuruluşu: 1864 yılında sona eren Kafkas-Rus savaşları sonucu Kafkasya'nın sahil kısmı Çerkesleri, bugünkü Soçi ve yakınlarında yaşayan Ubıh kavminden Öçbe Murat Bey'in önderliğinde kurulmuştur. Köyde Çerkesler'in Ubıh-Abhaz ve Adiğe boyları yerleşmiştir.

Daha sonra Güney Kafkasyalı Mohti Lazları ve Karadenizliler'in yerleşmesiyle bugünkü belde oluşmuştur. Türkiye'nin ilk kadın Belediye Başkanı Leyla Atakan (Ubıh-Pilohe) İzmit Belediye Başkanlığı yapmıştır. Babası Kurtuluş savaşı komutanlarından Hasan Atakan Paşa, Maşukiye'nin yetiştirdiği değerlerdendir. Birde lisesi vardır.

Maşukiye Coğrafi Konumu

Maşukiye'nin kuzeyinde Sapanca Gölü bulunmaktadır. Güneyinde Kartepe ve Samanlı dağları bulunmaktadır. Sapanca Gölü'nün çevresinde bir adet yürüyüş yolu ve çay bahçeleri var. Kocaeli'nin ve Marmara Bölgesi'nin en önemli mesire yerlerindendir. Alabalık restaurantları ile ünlüdür.

Maşukiye Nüfus Bilgileri

  • 2007 - 6.483
  • 2000 - 6.438
  • 1997 - 4.766
  • 1990 - 4.451
Son yıllarda turizm potansiyeliyle dikkat çeken Maşukiye'nin yaz aylarındaki nüfusu 30,000'i bulmaktadır.

Maşukiye Tarihi

Tarihi 1860 larda Maşukiye'ye Rus ihtilalini engellemek için Osmanlı sarayı ile ilişkiler kurmak amacıyla Maşukiye'ye çerkez, abaza asıllı bir grubun geldiği anlaşılmaktadır. Çerkezlerin arasında gelen Murat bey 1862-1863 tarihinde Maşukiye'nin kurucusu olarak bilinmektedir. Doksan üç harbi sırasında Doğu karadeniz'den Sapanca üzerinden kendilerine mahde (mohde) adı verilen bir grubun geldiği izlenmiştir. Bu ilk kuruluş yıllarında Maşukiye 105 hane olarak bilinmektedir. Daha sonra 1950 de Romanya'dan bir grub mubadil mahacirin geldiği ancak büyük bir bölümünün Maşukiye'de kalmayıp Bursa'ya ve çevre illere gittikleri bilinmektedir.

Maşukiye Turizm

Turizm Kartepe eteklerinde bulunan Maşukiye, Kocaeli sınırları içinde önemli bir mesire yeridir. Temiz havası, alabalık çiftliği, orman içinden akan çağlayanlarla birlikte kestane, meşe, gürgen, ıhlamur, karaağaç, çınar ve meyve ağaçları arasındaki piknik yerleri, alabalık lokantaları, çiçek seraları ile bir doğa harikasıdır. Cilt ve mide hastalarının yararlandığı şifalı suları bulunmaktadır. Hava bozsa, ağaçlar yapraklarını dökse, rüzgâr esip, yağmur yağsa da, Maşukiye her türlü hava şartlarında cennet gibi.

Sanayi kenti olarak bilinen Kocaeli'nin eşsiz doğal güzelliklerine sahip olan Maşukiye ve Kartepe'ye İstanbul, Sakarya, Yalova ve civar illerden gelenler yemyeşil doğada zaman geçirmenin keyfini doyasıya yaşıyorlar.

Günübirlik bir acentasından aldığımız turla gittik Maşukiye'ye. Istanbul'a özel araç yaklaşık 2 saat sürüyor. Sapanca gölünün kenarında, yemyeşil doğası, meyve bahçeleri, parkları, küçük şelaleriyle güzel korunmuş turistik bir mekan. Yüksek yamaçların iç kesimlerindeki küçük şelaleri etrafında çok sayıda restoran ve turistik mekanlar sıralanmış. Alabalık tesislerinin bolca yeraldığı bir merkez Maşukiye.

Maşukiye'ye en az bir tam gün ayırmalısınız. Günübirlik tur programa uyma telaşı ile geçiyor. En güzeli kendi aracınızla Maşukiye'yi ziyaretmeniz.

Her mevsim farklı bir güzelliğe bürünen yüzlerce çeşit ağaçla kaplı Kartepe ve Maşukiye'de kayak, trekking, otomobil yarışları ile bazı su sporları da yapılabiliyor.

Alabalığı, dereleri ve tatlı su kaynaklarıyla ünlü olan Kartepe ve Maşukiye, özellikle son dönemde ülke genelinde adını duyurmaya başladı.

Kartepe Belediye Başkanı Şükrü Karabalık, Kartepe ve Maşukiye'nin emsalsiz doğal güzelliklerinin ülke genelinde ve yurtdışında pek bilinmediğini söyledi.

Bölgenin tanıtımı için birkaç proje hazırladıklarını ifade eden Karabalık, "Her mevsim farklı bir renge bürünen Kartepe ve Maşukiye emsali olmayan doğal güzelliklere sahip. Bu bakımdan Türkiye'deki birkaç yerden biri. Burada 4 mevsim turizm faaliyetleri yapılabilir. Kartepe ve Maşukiye'yi ülkenin önde gelen turizm merkezlerinden biri haline getirmek istiyoruz" diye konuştu.

Kartepe ve Maşukiye'de çok büyük orman alanları bulunduğuna da dikkati çeken Karabalık, şöyle devam etti:

"Ormanın içerisinde ise milli parklarımız, trekking alanlarımız, otomobil yarışlarının yapıldığı yollar mevcut. Sapanca Gölü'nün ilçemizin sınırlarındaki bölümünde ise su kayağı yaptırabilmek için çalışıyoruz. Bununla ilgili girişimlerimiz devam ediyor.

Kışın Kartepe ve Maşukiye beyaza bürünür. İlkbaharda binbir çeşit çiçeklerle bezenir. Yazın ise ağaçlardaki meyveler ayrı bir güzellik katar. Sonbaharda ağaçların yapraklarının sararmasıyla da seyri doyumsuz bir güzellik, renk cümbüşü ortaya çıkar. Ayrıca Kartepe ve Maşukiye'den aynı anda Marmara Körfezi ve Sapanca Gölü izlenebiliyor. Kışın doğal pistlerde kayak yapanlar bu eşsiz manzarayı da izleme olanağı buluyor."

Kartepe ve Maşukiye'ye gelen ziyaretçilerin güzel ağırlanması için eğitimli personel yetiştirilmesi gerektiğini anlatan Karabalık, bunun için ilçede bir turizm otelcilik meslek lisesi açmaya çalıştıklarını ifade etti.

Cengiz Topel Askeri Havaalanı'nın gelecek yıl haziran ayında sivil havacılığa açılacağına da dikkati çeken Karabalık, "Havaalanı olduğunda inanıyorum ki buraya yurt içinden ve yurtdışından gelen sayısı artacaktır" dedi.

Kartepe ilçesinde 32 at harası bulunduğuna da işaret eden Karabalık, bölgenin iklim ve coğrafi yapısının at yetiştiriciliğine çok uygun olduğunu vurguladı.

Şükrü Karabalık, ilçede Türkiye Jokey Kulübü'nün bir at idman merkezi bulunduğunu, buranın hipodruma dönüştürülmesi içinde girişimleri olduğunu belirtti.

Maşukiye Resim Galerisi