Reflü

Turkiye-Rehberi.Net Pinterest Turkiye-Rehberi.Net WhatsApp Turkiye-Rehberi.Net Facebook Turkiye-Rehberi.Net Twitter Turkiye-Rehberi.Net LinkedIn Turkiye-Rehberi.Net Çıktı Al Turkiye-Rehberi.Net Gmail Turkiye-Rehberi.Net Email Gönder
Reflü, mide asitinin mideden yemek borusuna kaçmasına denir. Hastalığın gerçek adı Gastro Özofageal Reflü'dür. Genelde yemek borusundaki bir fıtık veya kapakçığın zayıflığı reflüye neden olur. Stres,gazlı içecekler, çay ve kahve türü içecekler reflüyü arttırır.
Reflü hastalarında sürekli ağızdan gaz çıkarma, yemek borusunda yanma hissi, gögüste yanma ve/veya agrı hissi görülür. Kalp şikayetleriyle karışabilir.

Kesin tedavisi henuz bulunmamakta, yardımcı tedaviler uygulanmaktadır. Tedavisinde ilaç veya proton pompası inhibitörleri kullanılıp asidik ortam nötrlenmeye çalışılır. Ameliyatı eskiden riskli olmakla birlikte günümüzde çok büyük bir başarı ile gerçekleştirilebilmektedir. Yatak başını 30cm yükseltmek, bir başka deyişle yatak başının 15-30 derece arasında yükseltilmesi gerekmektedir. Yatmadan 3 saat önceye kadar bir şey yememek, mideye dokunan yiyecekleri (çikolata, yağlı yiyecekler, soslar vb.) yememek etkili geçici çözümlerdir.

Erişkinlerin yaklaşık %20'sinde reflü görülmektedir. Reflü tedavi edilmediği takdirde uzun süre sonunda barret denilen oluşumlara, onun ardından da boğaz kanserine yol açmaktadır. Reflü %20'sinde görülse bile genellikle her insanda çok nadir olmaktadir. Bu dogal bir şeydir.

Tedavide en çok tercih edilen ilaçlar, antiasitler (Rennie, Talcid), aljinik asit içeren ilaçlar, H2 Reseptörleri ve proton pompası inhibitörleridir. İleri durumlarda cerrahi tedavi tercih edilebilir.