SGK, raporlu da olsa ilk kez reçete edilecek ilaçları bir aylık vermekte ısrarlı

Turkiye-Rehberi.Net Pinterest Turkiye-Rehberi.Net WhatsApp Turkiye-Rehberi.Net Facebook Turkiye-Rehberi.Net Twitter Turkiye-Rehberi.Net LinkedIn Turkiye-Rehberi.Net Çıktı Al Turkiye-Rehberi.Net Gmail Turkiye-Rehberi.Net Email Gönder
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel başkanı Ecz. Nurten Saydan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Sağlık Uygulama Tebliği'nde (SUT) değişiklik yaparak, raporlu hastalara dahi ilaç kısıtlamasına gittiğini söyledi. Saydan, “bundan böyle hastaların kullandığı ilacın dozu azalırsa ya da yeni hastalık teşhisi konulursa SGK hastanın ilacı kullandığına emin olana kadar sadece bir kutu ilaç verecek” dedi.

-TEİS Genel başkanı Ecz. Nurten Saydan ilaçlarını 2 aydan beri kullanmayan ya da raporlu olsa dahi ilk kez tedaviye başlayacak hastalara Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) sürpriz bir uygulama başlatıldığını söyledi. SSK'nın Sağlık Uygulama Tebliği'nde (SUT) değişiklik yaparak, raporlu hastalara dahi ilaç kısıtlamasına gittiğini ifade eden Saydan, hastaların bundan sonra kullandıkları ilaçlarının dozu azalırsa ya da yeni hastalık teşhisi konulursa SGK'nın hastanın ilacını kullandığına emin olana kadar sadece bir kutu ilaç vereceğini söyledi. Nurten Saydan, “Üstelik Tebliğde olmadığı halde uygulamayı genişleten SGK'ya göre reçetenizde yazan ilacınızın bir aylık küçük ambalajı yoksa eşdeğerini almak zorundasınız” diye konuştu.

Eczacıların değil SGK'nın dayatması

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı (TEİS) Ecz. Nurten Saydan 28 Ocaktan itibaren uygulanmaya başlayan tebliğ değişikliğiyle ilgili olarak yaptığı açıklamada, “SGK son bir aydır ilacınızı nasıl kullandığınızı da takip etmeye başladı, eğer ilacınızı kullanmazsanız sizin iyileştiğinizi düşünüyor ve yeniden sil baştan tedaviye başlamanızı öngörüyor. Vatandaşlarımıza duyurmak isteriz: İlk defa alacağınız raporlu veya raporsuz ilaçlarınızda SGK , sadece 1 aylık ilaç ödemektedir. Bu durum eczacılarınızın yarattığı bir sorun değildir, SGK tarafından dayatılan bir uygulamadır”dedi.

SGK'nın uygulama ile ilgili olarak kamuoyuna bir açıklama yapmaması yüzünden hem eczacıların hem de vatandaşların mağdur olduğunu ifade eden TEİS Genel Başkanı Nurten Saydan, “Yaklaşık bir ay önce çıkarılan tebliğ değişikliğini en son 3 ay önce 3,5 milyon dolarlık yenileme yaptığı Medula provizyon sisteminde bir türlü hayata geçiremeyen SGK yüzünden sistemde hangisinin verileceğini sorgulatamayan eczacılarımız; hem ciddi fatura kesintilerine, hem de yine SGK'nın kamuoyuna bu konuda gerekli açıklamayı yapmaması yüzünden reçetesinde yazılı ilacı alamayan hastaların tepkisine maruz kalıyor. SGK adeta her eczacının bu bilgisayar siteminden daha yetenekli olmasını bekliyor” diye konuştu.

SGK; bilgisayarların yapamadığını bizden ve sizden istiyor!

Nurten Saydan sözlerini, “Bu düzenleme; gerek hekimlerin yazdığı ilaç sayısına sınırlama getirilmesini kaldıran Danıştay kararına, gerekse yapılan uygulamaları eczane Medula sistemine kaydetmek zorunluluğunu kesin hükme bağlayan Yargıtay kararlarına da aykırıdır.

TEİS olarak, yaptığımız tüm başvurulara rağmen, hukuki dayanaktan yoksun bu tebliğ değişikliğini uygulamayı sürdüren SG''yı; düzenlemeyi provizyon sisteminde uygun hale gelinceye kadar ertelemeye, vatandaşlarımızı ilaç alırken mağdur eden 2 aylık süreyi uzatmaya ve getirdikleri değişiklikleri sahiplenerek vatandaşlarımıza ulusal basın aracılığı ile açık bir dille anlatmaya çağırıyoruz” diyerek tamamladı..