Gazlı İçecekler ve Diş Sağlığı

Turkiye-Rehberi.Net Pinterest Turkiye-Rehberi.Net WhatsApp Turkiye-Rehberi.Net Facebook Turkiye-Rehberi.Net Twitter Turkiye-Rehberi.Net LinkedIn Turkiye-Rehberi.Net Çıktı Al Turkiye-Rehberi.Net Gmail Turkiye-Rehberi.Net Email Gönder
Gazlı İçecekler Dişlerde Sorun Yaratıyor. Şekerli ve gazlı içecekler, ciddi ağız sağlığı problemlerine neden olabilirler. Bu içecekler, her yaşta insanı etkileyen diş çürümesinin en önemli sebeplerinden biridir.

Gazlı içeceklerdeki asitler ve asidik şeker yan mamulleri, diş minesini yumuşatıp çürük oluşumuna neden olurlar. Yanlış diş fırçalama, dişlerin gıcırdatılması veya diğer koşullarla birlikte daha yumuşak hale gelen diş minesi, diş kaybına neden olabilir. Tüm gazlı içecek tüketiminin yalnızca % 14'ünü oluşturan şekersiz içecekler, şekerlilere oranla daha az zararlıdır. Yine de asitli olduklarından çeşitli problemlere neden olabilirler.

Gün Geçtikçe Daha Fazla İçiyoruz
Amerika Birleşik Devletlerindeki alkolsüz içecek tüketimi, tüm yaş gruplarında özellikle çocuklar ve on üç - on dokuz yaşları arasındaki gençler arasında önemli

ölçüde artış göstermektedir. Problem, o kadar ciddidir ki Amerikan Pediatri Derneği gibi sağlık otoriteleri, bu tehlikeler ile ilgili olarak alarm vermeye başlamışlardır. Okul çağındaki çocuklar günde kaç adet gazlı içecek tüketiyorlar? Tahminler, günde en az bir alkolsüz içecek tüketildiği yönündedir. Beş çocuktan en az biri, günde minimum dört şişe tüketmektedir.

Bazı on üç - on dokuz yaşları arasındaki gençler, günde 12 adede kadar gazlı içecek tüketmektedirler.

Çocuklar ve gençler, yalnızca risk altında olan kişiler değillerdir. Gazlı içeceklerin uzun süreli tüketimi, diş minesi üzerinde birikerek artan bir etkiye sahiptir. İnsanlar daha uzun yaşadığından dolayı, insanların problemlerle karşılaşma ihtimali daha yüksek olacaktır.

Ne Yapmalıyız?
Tükettiğiniz alkolsüz içecek sayısını azaltabilir ve aynı zamanda mevcut ağız bakım tekniklerinden istifade edebilirsiniz. Alabileceğiniz bazı tedbirler aşağıdaki gibidir:

Farklı alternatif içecekler: Evinizde su, süt ve doğal meyve suyu gibi daha az şeker ve asit içeren meşrubatlar bulundurun.

Ağzınızı su ile çalkalayın: Gazlı bir içeceği tükettikten sonra, diş minesinin asitlere maruz kalma süresini uzatabilen içecek izlerini çıkarmak için ağzınızı suyla çalkalayın.

Florürlü diş macunu ve ağız bakım suyu kullanın: Florür diş çürüklerini azaltıp diş minesini güçlendirdiği için florür içeren bir diş macunu ile dişlerinizi fırçalayın. Florürlü ağız bakım suyu ile ağzın çalkalanması da yardımcı olabilir.
Profesyonel olarak uygulanan bir florür tedavisi alınız: Diş hekiminiz köpük, jel veya ağız bakım suyu ile dişlerinize florür uygulayabilir.

Gazlı içeceklerin miktarını azaltarak, iyi bir ağız bakımı yaparak ve diş hekiminizden yardım alarak zararlı etkilerine karşı önlem alabilir ve daha iyi bir ağız sağlığına sahip olabilirsiniz.