Erken Emeklilik Furyası

Turkiye-Rehberi.Net Pinterest Turkiye-Rehberi.Net WhatsApp Turkiye-Rehberi.Net Facebook Turkiye-Rehberi.Net Twitter Turkiye-Rehberi.Net LinkedIn Turkiye-Rehberi.Net Çıktı Al Turkiye-Rehberi.Net Gmail Turkiye-Rehberi.Net Email Gönder
Avrupa'da hükümetler emeklilik yaşını yükseltirken iflasın eşiğine gelen şirketler erken emeklilik furyası başlattı. Maliyetlerin artacağından endişe eden Avrupa Komisyonu ise harekete geçti. Komisyon, erken emekliliği frenleyecek çalışma yapıyor.

Mali krizdeki Avrupa'da emeklilik maliyetlerindeki artış yüzünden birçok ülke emeklilik yaşını yükseltmeye yönelik reformları gündemine alırken, özel ve kamu kurumlarında erken emeklilik furyası yaşanıyor. Özellikle Euro Bölgesi ülkeleri ve ABD'de mali açıdan zorda kalan ve iflas riski taşıyan çok sayıda şirket, bütçelerini toparlamak ve tasarruf etmek adına işten çıkarmaların yanı sıra çalışanlarını emekliliğe teşvik ediyor. Erken emekliliğe hak kazanan çalışanlarına farklı 'erken emeklilik paketleri' sunan şirketler, işten çıkarma planı öncesi çalışanlarına bu yolla şirketten ayrılma seçeneği sunuyor. Erken emeklilik, emekli maaşlarında aylık ortalama 100-200 euro düşmesine neden olurken, şirketlerin verdiği ek ödeme ve sosyal güvence paketleri, işsiz kalmayı göze alamayan yaşlı çalışanlar için mecburen cazip geliyor. Küresel ekonomik krizin etkisiyle 2008'den sonra artış gösteren erken emeklilik furyası üzerine Avrupa Komisyonu harekete geçti. Komisyon, erken emekliliği zorlaştıracak çalışma yürütüyor.

2060'TA % 12.5 OLUR
Çünkü, özellikle borç krizindeki Avrupa ülkelerinde, emeklilik ödemeleri bütçeyi ciddi anlamda sarsıyor. Halihazırda, emeklilik maaşları Avrupa Birliği'nde gayri safi yurtiçi hasılanın yaklaşık yüzde 10'una tekabül ediyor. 2060 yılına kadar bu oranın yüzde 12.5'e çıkacağı tahmin ediliyor. Kamu emeklilik harcamalarının gayri safi yurtiçi hasılaya oranı en yüksek olduğu Avrupa ülkesi ise yüzde 15 ile İtalya.

AB ERKEN EMEKLİLİĞİ FRENLEYECEK
Erken emeklilik furyasının özellikle işten çıkarmaların arttığı özel sektörde teşvik edilmesinin ardından Avrupa Birliği (AB) harekete geçti. Avrupa Komisyonu, borç krizinin aşılması için erken emekliliğin frenlenmesi, emeklilikte kadın-erkek yaşının eşitlenmesi için çalışmalara başladı. Komisyon, "Finansal kriz, emeklilik yaşı üzerindeki baskıları da artırdı. Yüksek işsizlik, düşük büyüme, yüksek ulusal borç seviyeleri ve piyasalardaki oynaklık, emeklilik ödemeleri üzerindeki baskıyı artırıyor ve ödemeleri zorlaştırıyor" açıklaması yaptı.

ŞİRKETLER ÇALIŞANLARINI TEŞVİK EDİYOR
ABD'li 3M şirketi de işten çıkarmalara alternatif olarak çalışanlarını erken emekliliğe teşvik eden şirketler arasında. 3M, önceki gün yaptığı açıklamada aralık ayında duyurulan 'erken emeklilik teşvik programı'nı 616 çalışanının kabul ettiğini bildirdi. Ocak sonunda 5 bin çalışanı ile yollarını ayıracağını duyuran Japon elektronik şirketi NEC de bütçede tasarrufa gitmek adına çalışanlarının bir kısmına erken emeklilik planı sundu. NEC, bu şekilde 2 bin çalışanını erken emekli etmeyi planlıyor. Avrupa ve ABD'de üniversitelerin de yer aldığı eğitim kurumları ve hastaneler dahil irili ufaklı çok sayıda kurum erken emekliliğe hak kazanan çalışanlarına farklı paketler sunuyor.

SIKI PAZARLIK YAPIYORLAR
Geçtiğimiz kasımda iflas korumasına başvurarak, iki hafta önce 13 bin çalışanın işine son vereceğini açıklayan American Airlines şirketinin sahibi AMR ile sendikalar arasında yürütülen müzakerelerde 'erken emeklilik' planı masaya yatırıldı. Sendikanın AMR'den istediği erken emeklilik paketinin içinde bir kereye mahsus 75 bin dolarlık ödeme, sağlık ve diğer sosyal güvenlik sigortaları yer alıyor.