Emekliye evde maaş ödeme müjdesi

Turkiye-Rehberi.Net Pinterest Turkiye-Rehberi.Net WhatsApp Turkiye-Rehberi.Net Facebook Turkiye-Rehberi.Net Twitter Turkiye-Rehberi.Net LinkedIn Turkiye-Rehberi.Net Çıktı Al Turkiye-Rehberi.Net Gmail Turkiye-Rehberi.Net Email Gönder
Emekli maaşlarını evde almak için yaş şartı artık yok. Bütün emekliler maaşlarının eve gelmesini isteyebilecek. İsteyen her emekli maaşını evinde alabiliyor. Eskiden belli bir yaşın üzerindeki emeklilere evde ödeme yapılabiliyordu. Ancak bir süredir, talep eden tüm emekliler, evde maaş ödenmesi kolaylığından yararlanabiliyor.
Bu hizmet, Sosyal Güvenlik Kurumu ile PTT Genel Müdürlüğü arasında imzalanan protokol kapsamında sunuluyor. Emekli maaşlarının evlerinden kendilerine ödenmesini isteyenler, gerek Tahsis Talep ve Beyan Taahhüt Belgesi'nde 'PTT şubesi' bölümüne aylıklarını almak istedikleri PTT şubesinin yanı sıra 'konutta' ibaresi yazarak, gerekse dilekçeyle uygulamadan yararlanabiliyor.

PTT'DEN ÜCRETSİZ HİZMET

İnternet ortamında www.turkiye.gov.tr adresinde yer alan 'adres ve banka/PTT değişikliği' menüsü de kullanılarak, aylıkların konutta ödenmesi talep edilebiliyor. PTT, maaşları geçerli bir kimlik belgesi ibraz edilmek ve imza karşılığı olmak şartıyla teslim ediyor. Konutta ödeme ile ilgili herhangi bir ücret alınmıyor.

Emekli maaşı evde ödeme

1. GELİR VE AYLIKLARIN KONUTTA ÖDENMESİ

Emekli maaşı evde ödenmesi

1.1.       Ödeme şekli ve ödeme merkezleri

(Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği) MADDE 70 –

(1) Sigortalı ve hak sahiplerinin gelir ve aylıklarının ödenmesini sağlamak ve ödeme merkezlerini belirlemek üzere Kurum, bankalarla ve PTT ile protokol imzalayabilir. Ödemeler, protokol imzalanan bankalara ve PTT bilgi işlem birimlerine bilgisayar ortamında gönderilen ödeme bilgilerinin, gelir ve aylık sahipleri adına banka şubelerinde açılan mevduat veya çek hesaplarına aktarılması ile sağlanır.

 (2) İlk defa ödemeler kütüğüne dâhil edilen gelir ve aylık sahiplerinin birikmiş ödemeleri ile daha önce hak kazanılan birikmiş ödemeler de, bilgisayar ortamında düzenlenen kayıtlara eklenerek, işlemin sonuçlandığı ayı takip eden ilk ödeme döneminde ödenmek üzere, ilgililerin hesaplarına aktarılır.

 (3) Sigortalı veya hak sahiplerine bir defaya özgü olarak ödenecek olan emeklilik ikramiyesi, toptan ödeme ve ilgilinin sağlığında hak edip alamadığı gelir ve aylıklarından varislere yapılacak ödemeleri, mevduat veya posta çek hesabı açılmadan ilgili ödeme merkezleri aracılığı ile ödenir.

(4) Kurumca belirlenen yaşın üzerinde olanlarla, başkasının bakımına muhtaç olduğu Kurumca tespit edilen ya da sağlık kurulu raporu ile belgelenen sigortalı veya hak sahiplerinin gelir ve aylıkları, yazılı istekleri üzerine PTT aracılığıyla, bildirdikleri adreslerde, ödenebilir.

(5) Uluslararası sosyal güvenlik sözleşmesi hükümleri saklı kalmak kaydıyla, yurtdışında sürekli ikamet edenlerin gelir ve aylıkları, yazılı istekleri hâlinde, masrafları kendilerince karşılanmak üzere yurtdışı hesaplarına transfer edilir.

1.2.       Gelir ve aylıkların ödenmesi

(Gelir/Aylık Ödeme ve Yoklama İşlemleri Hakkında Tebliğ)

MADDE 5 – 

(6) Sigortalı ve hak sahiplerinin gelir ve aylıklarının ödenmesine ilişkin usul ve esaslar bankalar ve Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü (PTT) ile imzalanacak protokollerle belirlenir.

(7) Sigortalı veya hak sahiplerine bir defaya özgü olarak ödenecek olan toptan ödeme ve verese ödemeleri, mevduat veya posta çek hesabı açılmadan ilgili ödeme merkezleri aracılığı ile ödenir.

(8) PTT ile yapılacak protokollerde belirlenen yaşın üzerinde olanlar ile başkasının bakımına muhtaç olduğu tespit edilen sigortalı ve hak sahiplerinin gelir/aylıkları, protokolde belirtilecek usul ve esaslar dahilinde yazılı istekleri üzerine PTT aracılığıyla, bildirdikleri adreslerde kendilerine ödenebilir.

(9) Uluslararası sosyal güvenlik sözleşmesi hükümleri saklı kalmak kaydıyla, yurtdışında sürekli ikamet edenlerin gelir ve aylıkları, yazılı istekleri halinde, masrafları kendilerince karşılanmak üzere yurtdışı hesaplarına transfer edilir.

(10) On sekiz yaşını doldurmamış ve ergin olmayan çocuklara, kısıtlılara veya kendisine kayyım tayin edilen kimselere ait gelir/aylıklar, bunların veli, vasi veya kayyımlarına ödenir. (12) Veli, vasi veya kayyımlarına yapılacak ödemelerde, sigortalı veya hak sahibine ait gelir/aylığı alma yetkisi bulunduğunu açıkça belirten ve noterlikçe onaylanmış vekaletnamenin veya kesinleşmiş mahkeme kararı örneği, ödeme merkezlerinin ilgili personeline ibraz edilmesi şarttır.

Kaynak:Sgk.gov.tr