2013'de ev alacaklar ve bankada parası olanlar dikkat

Turkiye-Rehberi.Net Pinterest Turkiye-Rehberi.Net WhatsApp Turkiye-Rehberi.Net Facebook Turkiye-Rehberi.Net Twitter Turkiye-Rehberi.Net LinkedIn Turkiye-Rehberi.Net Çıktı Al Turkiye-Rehberi.Net Gmail Turkiye-Rehberi.Net Email Gönder
Yeni yılın ilk günlerine ekonomi yönetiminin aldığı kararlar damga vurdu. Banka mevduatlarında stopaj oranları vadeye göre değiştirilip erken çekim kolaylıkları sağlanırken, konuttaki KDV sisteminde de yeni bir uygulamaya gidildi. Ayrıca yüzde 7.8'lik yeniden değerleme zammı ile bir çok ürünün fiyatı değişti, sigaradaki vergiler artırıldı.

2013'de Konutta Yeni KDV Düzenlemesi Geldi



Bir süredir hükümetin gündeminde olan 'uzun vadeye düşük vergi' uygulaması dün itibariyle yürürlüğe girdi. Önceden TL mevduatlarda tüm vadelerde yüzde 15 olan stopaj oranı, 6 ay-1 yıl arası vadelerde yüzde 12'ye, 1 yıldan uzun vadelerde ise yüzde 10'a düşürüldü.

Konutta KDV sistemi değişiyor %17 zam kapıda!



Döviz Tevdiat hesaplarında ise daha önce yüzde 15 oranında uygulanan gelir vergisi stopajı, 6 aya kadar vadeli hesaplar için yüzde 18'e çıkarıldı. Oran 6-12 ay arası vadeli hesaplar için yüzde 15 olarak korunurken, 12 aydan uzun vadeli hesaplar için ise yüzde 13'e çekildi.

PARANIZI ERKEN ÇEKEBİLİRSİNİZ

Hükümet bir taraftan vadesine göre vergiyi değiştirirken diğer yandan uzun vadeye teşvik için önemli bir uygulamaya daha imza attı ve mevduattaki paraya erken çekme hakkı getirdi. Buna göre parasını 1 yıl ve daha uzun vadede bankaya yatıranlar, ihtiyaçları halinde faizini ve kar payını bozmadan, parasını vadesinden önce 2 kez çekebilecek ve faiz kaybı olmayacak. Ancak çekilen tutar ana paranın yarısını geçemeyecek.

Hükümetin bu uygulaması zorunlu değil 'gönüllü' olacak. Yani bankalar isterse bu kararı uygulayacak, istemezse uygulamayacak. Ancak sektör yetkilileri, vatandaşın parasını acil durumlarda çekebilme hakkı veren bankayı tercih edeceğini vurgularken, "Yani rekabet nedeniyle tüm bankalar bunu uygulayacaktır" diyor.

Bankacılar, vadesinden önce çekilebilecek türdeki mevduata uygulanacak faiz oranının da diğer mevduattan farklı olacağına dikkat çekerek, "Bu farklı fiyatlanır. Örneğin parasını 18 ay hiç çekmeden bankada tutana verilecek faiz oranı ile 'acil durumlarda çekebilirim' diyenin faizi aynı olmaz" diyorlar.

İşte 2013 Model Konut vergileri

KONUTTA KDV SİSTEMİ DEĞİŞTİ

Ekonomide bir önemli haber de konut sektöründen geldi. Maliye Bakanlığı konutta KDV düzenlemesini değiştirerek ‘metrekare’ esasının yanında fiyata göre KDV alınması esasını getirdi.

Yeni sisteme göre net alanı 150 metrekareye kadar konutlarda arsa birim metrekare vergi değeri 500 lira ile bin lira arasında ise konutların tesliminde yüzde 8 vergi alınacak. Bin lira ve üzerinde olan konutların teslimindeki vergi oranı ise yüzde 18 olarak uygulanacak. 150 metrekarenin üzerindeki konutlarda ise yüzde 18'lik KDV esası devam edecek.

İlgili kanun büyükşehirlerde lüks veya birinci sınıf inşaat olarak yapılan konutları kapsayacak. Ancak afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi hakkında kanun kapsamında rezerv yapı alanı ve risk alanı olarak belirlenen yerler ile riskli yapıların bulunduğu yerler kapsam dışı tutulacak.

Yeni KDV uygulaması 1 Ocak 2013 tarihi itibariyle geçerli olacak.

SİGARADAKİ VERGİLER ARTIRILDI

Hükümet, dün itibariyle sigaradan alınan vergileri de artırdı. Resmi Gazete'de yayımlanan kararla sigaradaki nispi vergi oranı yüzde 65'ten yüzde 65.25'e yükseldi. Asgari maktu tutarı enflasyon oranında artırılarak paket başına 2.9 liradan 3 lira 15 kuruşa çıkarıldı. Ayrıca paket başına 9 kuruş daha maktu vergi getirildi. Böylece devletin bir paket sigara üzerinden aldığı vergi yükü yüzde 80'den yüzde 81.6'ya çıkmış oldu.

8 liralık sigaradan devletin aldığı vergi  5 lira 22 kuruştan 6 lira 53 kuruşa yükseldi.

Bu zammın paketlere ne kadar yansıyacağına ise sigara şirketleri karar verecek.

MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİNE ZAM

Yeni yılla birlikte, daha önce alınan vergi artışları da yürürlüğe girdi. Otomobil, pasaport, sürücü belgesi ve cep telefonu aboneliklerinde yeni vergiler geldi, harçlar arttı. Örneğin 1-3 yaş grubunda yer alan ve motor silindir hacmi 1300 cm3'e kadar olan otomobillerin 480 lira olan motorlu taşıtlar vergisi, 517 liraya çıktı. Motor silindir hacmi 1301 cm3 ile 1600 cm3 arasındaki otomobillerin vergisi de 768 liradan 828 liraya yükseldi. 

Pasaport harçları da 6 aya kadar olanlar için 80.50 liradan 86.77 liraya, 1 yıl için 117.60 liradan 126.77 liraya çıktı.