2012 LYS Yerleştirme Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak

Turkiye-Rehberi.Net Pinterest Turkiye-Rehberi.Net WhatsApp Turkiye-Rehberi.Net Facebook Turkiye-Rehberi.Net Twitter Turkiye-Rehberi.Net LinkedIn Turkiye-Rehberi.Net Çıktı Al Turkiye-Rehberi.Net Gmail Turkiye-Rehberi.Net Email Gönder
2012 LYS tercihleri başladı... 2012 LYS kılavuzunda dikkat edilmesi gereken hususlar.. Tecihler cuma günü sona erecek. Yerleştirme sonuçları Ağustos ayının ortalarında açıklanması bekleniyor.

LYS tercihleri başladı... 2012 LYS kılavuzunda dikkat edilmesi gereken hususlar.. Tecihler cuma günü sona erecek. Yerleştirme sonuçları Ağustos ayının ortalarında açıklanması bekleniyor.

ÖSYM 2012 LYS tercih kılavuzu yayınlandı. Peki adaylar tercihlerinde nelere dikkat etmeli? Pazartesi günü başlayan ve 3 Ağustos'a kadar devam edecek tercihler için adayları büyük bir telaş sardı. Uzman öğrenciler kritik noktalarda bulunuyor...

İşte uzmanından adaylara tavsiyeler...

- Esas olan bilgiler 2012-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nda olan bilgilerdir. Mutlaka kılavuzu inceleyin. Kılavuzda, program ve üniversiteyle ilgili "özel koşulları" mutlaka, ama mutlaka okuyun. Seçtiğiniz üniversitenin vakıf mı ya da devlet mi olduğuna dikkat edin.

* Sınavsız geçişle kontenjanını dolduramamış (tablo 3A'daki bölümlerden) ve/veya sadece YGS puanı ile öğrenci alan (tablo 3B'deki bölümler) ön lisans programları tercih ettiğinizde ilgili puan türündeki yerleştirme puanınız esas alınacaktır. Tablo 3A'daki bölümlerde önceliğin meslek liselerinin ilgili alanlarından mezun olanlara ait olduğunu unutmayın. Eğer onlardan kontenjan artarsa tercih edenler arasındaki diğer mezunlar ilgili YGS puanına göre yerleştirilecektir.


* Okumayı düşünmediğiniz bölümleri (ön lisans ya da lisans) tercihlerinize yazmayın. Çünkü bu bölüme (Açıköğretim Fakültesinin kontenjansız bölümleri hariç) kayıt yaptırsanız da yaptırmasanız da bir sonraki sene AOBP'nizden gelecek puan yarı yarıya düşecektir. Meslek liselilerden sınavsız geçişle yerleşenlerin bir sonraki sene için puan kaybı olmamaktadır.


* Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi'ne bağlı olan kontenjansız bölümlere yerleşebilmek için YGS-1, 2, 3, 4, 5, 6 puanlarından birinden 140 almak yeterli olmaktadır.


* Tercih etmek istediğiniz bölümün hangi puan türünde öğrenci aldığına dikkat edin.

* Bazı bölümlerde puan türleri, üniversitede bağlı olduğu birime göre farklılık göstermektedir. Örneğin Beslenme ve Diyetetik bölümü, yüksekokula bağlı olduğu üniversitelerde YGS-2 puan türüyle; fakülteye bağlı olduğu üniversitelerde MF-3 puan türüyle öğrenci almaktadır. Bu bölüm örneğin Afyon Kocatepe ve Ege Üniversitelerinde yüksekokula bağlı olduğu için YGS-2; Hacettepe ve Ankara Üniversitelerinde fakülteye bağlı olduğu için MF-3 puan türüyle öğrenci almaktadır.

* Farklı puan türlerinde puan ya da başarı sıralamasının önemi yoktur. Burada esas olan sizin istek sıranıza göre listenizi oluşturmanızdır. 2011 taban puanlarına ve başarı sıralarına göre örnek verecek olursak:

2012 ÖSYM TERCİH ROBOTUNA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN

1. tercih: MF-4 puan türünde 460 taban puanıyla ve 34 000'inci öğrenciyi alarak kapatmış bir bölüm 

2. tercih: YGS-2 puan türünde 490 taban puanıyla ve 18 000'inci öğrenciyi alarak kapatmış bir bölüm

3. tercih: YGS-5 puan türünde 415 taban puanıyla ve 85 000'inci öğrenciyi alarak kapatmış
bir bölüm 

4. tercih: YGS-5 puan türünde 382 taban puanıyla ve 155 000'inci öğrenciyi alarak kapatmış bir 
bölüm şeklinde sıralama yapılabilir. 

- Ailenize ve çevrenize danışın, ancak son kararı siz verin. 

* Mutlaka bir uzmandan yardım alın. Ancak tercihlerinizi uzmanın yapmasını beklemeyin. Uzmanın yanına, ön hazırlığı yapıp, gerekli kontrolleri yaptırmak, teknik bir hata varsa düzelttirmek ve aklınıza takılan soruları sormak için gidin. 

Tercih listenizin bir örneği sizde bulunsun.

Türkiye Gazetesi