2012 LYS'de başarıyı böyle yakaladılar

Turkiye-Rehberi.Net Pinterest Turkiye-Rehberi.Net WhatsApp Turkiye-Rehberi.Net Facebook Turkiye-Rehberi.Net Twitter Turkiye-Rehberi.Net LinkedIn Turkiye-Rehberi.Net Çıktı Al Turkiye-Rehberi.Net Gmail Turkiye-Rehberi.Net Email Gönder
2012 LYS sonuçları dün ÖSYM 'nin internet sitesinde açıklandı. TM-1, TM-2, TM-3'de Özel Fatih Fen Lisesi'nden Fatih Mehmet Adanır , MF-1 ve MF-4'de Abdullah Coşkun , MF-2 ve MF-3'de Niğde Fen Lisesi öğrencisi Tamer Taşkıran zirveye çıktı. Adanır, Coşkun ve Taşkıran başarılarının arkasındaki sırlarını anlattılar. "Yokluktan zirveye" çıkan öğrenciler hayat hikayeleri hayli ilginç.
Fatih Mehmet Adanır

LYS birincileri FEM'den

FEM Dershaneleri öğrencisi olan 2 başarılı öğrenci, sonuçların açıklanmasının hemen ardından kameraların karşısına geçerek başarılarının sırrını anlattı. Dershane öğretmenleri ve aileleri ile birlikte kameraların karşısına geçen öğrenciler, aslında özel bir çalışma sistemlerinin olmadığını belirtti. Düzenli ve disiplinli çalışmanın her zaman önemli olduğunu dile getiren öğrenciler, yaşadıkları sevinci anne babalarıyla paylaştı. Fatih Adanır, başarısında yaz aylarında da ders çalışmanın etkili olduğunu anlattı.

Merve Özperk de dershane hocalarının kendisi için hazırladıkları programları yerine getirdiğini ve bunun da başarı sağladığını ifade etti.

KÜRSÜYE 10 BİRİNCİ ÇIKTI

LYS MF-1 ve MF-4'te Konya Özel Merve Büyükkoyuncu Fen Lisesi öğrencisi Abdullah Coşkun birincilik kürsüsüne çıktı. Niğde Fen Lisesi'nden Tamer Taşkıran ise MF-2 ve MF-3 puan türlerinde birinci oldu. TM-1, TM-2 ve TM-3 puan türlerinin birincisi Özel İstanbul Fatih Fen Lisesi'nden Fatih Mehmet Adanır oldu. TS-1 ve TS-2'de İstanbul Galatasaray Lisesi'nden İhsan Can Argon adını birinciliğe yazdırdı. Dil-1, 2 ve 3 puan türlerinde ise Özel Amerikan Robert Lisesi'nden Cengiz Kaan Aköz, Galatasaray Lisesi'nden Dilara Aykanat ve İstanbul Lisesi'nden Merve Özperk, Galatasaray Lisesi'nden Rengim Aykan Öztürk, İstanbul Lisesi'nden Gökçe Sarar ve Özel Amerikan Robert Lisesi'nden Mehmet Fatih Çamlı paylaştı.

ÇALIŞMA MASASI BİLE YOKTU

MF-1 ve MF-4 birincisi Abdullah Coşkun, dünyanın sayılı genetik profesörlerinden biri olmayı hedeflediğini belirterek "Mutluyum, Allah'a şükrediyorum" dedi. Coşkun'un zirveye uzanan başarı öyküsünü ağabeyi Ahmet Coşkun anlattı. Ahmet Coşkun, kardeşinin lise sınavında da Türkiye birincisi olduğunu anlattı. Coşkun, eğitim hayatıyla yakından ilgilendiği kardeşinin sınava hazırlık sürecinde yaşadığı zorlukları şöyle aktardı: "Abdullah, sınava hazırlandığı dönemde babamın sol tarafı felç oldu. Bu duruma üzüldü ama 'Allah'tan geldi, elimizden bir şey gelmez' diyerek kardeşimi teselli ettik. Abdullah'ın hiç özel bir odası ve çalışma masası olmadı. Hep yerde sırtını duvara dayayarak çalıştı. Yaşamı boyunca çok düzenli çalıştı ve çok hırslı bir çocuk oldu. Bir ay öncesine kadar evimizde internet bile olmadı.'

YGS'de 44.lük kesmedi LYS'de zirveye uzandı

YGS' de 44. olan Özel Fatih Fen Lisesi'nden Fatih Mehmet Adanır, birinciliği LYS'de TM-1, TM-2, TM-3 puan türünde yakaladı. FEM Dershanesi'nde basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Adanır, "YGS' de 44. oldum ama bu üzerimde baskı oluşturmadı. Arkadaşlarımla okul ve dershane arasında bir grup kurduk ve hep beraber çalıştık. Fatih Üniversitesi Hukuk Fakültesini tamamlayıp, hâkim olmak istiyorum" dedi. Baba Erdinç Adanır, "Fatih'in stresli olduğunu görüyorduk. Başaracağını da biliyorduk. Anne, baba olarak kendisini hep motive etmeye çalıştık. Çoğu zaman psikolojik destek olduk. Okulda ve dershaneden hocaları da çok ilgilendiler. Hepsine çok çok teşekkür ediyorum. Başarısından dolayı oğlumu kutluyorum" dedi.

2. sınıftan başladı birincilikle bitirdi

LYS MF-2 ve MF-3 puan türlerinde Türkiye birincisi olan Niğde Fen Lisesi öğrencisi Tamer Taşkıran, "Başarı, 4 yıldır düzenli gündelik çalışmayla geldi. Sabancı Üniversitesi Doğa Mühendisliği'ni tercih edeceğim. Ülkeme iyi bir mühendis olmak istiyorum" dedi. İnşaatta boyacı olarak çalışan baba Mustafa Taşkıran, haberi alır almaz eve gelerek oğlunu tebrik etti. Tamer'in ailenin gururu olduğunu belirten Taşkıran, 'Ben boyacıyım. Oğlumun başarısından dolayı çok mutluyum, en büyük mutluluğu hissediyorum. İnşallah vatana, millete, devlete hayırlı biri olur" diye konuştu. Anne Aynur Taşkıran da sevincini oğluna sarılarak yaşadı. Tamer'in hayatı boyunca hep başarılı bir öğrenci olduğunu belirten anne Taşkıran, şunları kaydetti: 'Tamer ilkokula başlamadan okuma yazma biliyordu. Birinci sınıfı okumadan atlayarak ikinci sınıftan başladı. Elde etmiş olduğu başarıdan dolayı çok mutluyum. Onunla gurur duyuyorum. Çok sevindim. Devletim, milletim için hayırlı olsun. Bütün gençlerin yolu açık olsun. Tüm öğretmenlerine, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.'

Toplam kontenjan 937 bin 676

2012 LYS'nin ardından tercih yapacak öğrenciler için üniversitelerde ayrılan toplam kontenjan 937 bin 676. Ön lisans programlarının 366 bin 181, lisans programlarının 547 bin 194, özel yetenekle öğrenci alan programların ise 24 bin 301 kontenjanı bulunuyor. Puan türüne göre devlet, vakıf, KKTC ve yurt dışındaki üniversitelerin toplam kontenjan sayısı da belirlendi. En çok kontenjanı olan üniversiteler arasında 109 bin 246 ile Eskişehir Anadolu Üniversitesi birinci sırada yer alıyor. Bu üniversiteyi sırasıyla Erzurum Atatürk, İstanbul, Selçuk, Süleyman Demirel, Kocaeli, Sakarya, Dumlupınar, Gazi ve Cumhuriyet üniversiteleri izliyor.

Tercih dönemi 23 Temmuz-3 Ağustos

LYS'de başarılı olan adaylar için tercih dönemi 23 Temmuz Pazartesi günü başlayacak. Tercihler için son gün ise 3 Ağustos olacak. Adaylar tercihler için 2012-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'na ÖSYM'nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden ulaşabilecek veya başvuru merkezlerine örnek olarak gönderilen basılı kılavuzu inceleyebilecek. Tercih gönderme süresi uzatılmayacak. Bu nedenle tercihlerini internet üzerinden bireysel olarak göndereceklerin ise "Tercihleriniz sistem tarafından başarıyla kabul edilmiştir" uyarısını mutlaka görmeleri gerekiyor.