2012 Emekli zammı ne kadar olacak

Turkiye-Rehberi.Net Pinterest Turkiye-Rehberi.Net WhatsApp Turkiye-Rehberi.Net Facebook Turkiye-Rehberi.Net Twitter Turkiye-Rehberi.Net LinkedIn Turkiye-Rehberi.Net Çıktı Al Turkiye-Rehberi.Net Gmail Turkiye-Rehberi.Net Email Gönder
Yaklaşık 2 milyon emeklinin alacağı intibak zamlarıyla ilgili geri sayım devam ediyor. Zamlar Ocak 2013'ten itibaren maaşlara yansıtılacak. 2000 yılından önce emekli olmuş işçi emeklilerinin maaşlarında meydana gelecek artışlar, prim gün sayıları ve emeklilik şartlarıyla orantılı olarak belirleniyor. Sosyal Güvenlik Kurumu'ndaki çalışmalarda sona yaklaşıldı. Her emeklinin dosyası tek tek incelenerek, yeni maaşlar hesaplanıyor.
Bu arada intibak çalışmasıyla ilgili emeklilerin akıllarına takılan bazı sorular da yok değil.

İşte bu sorular ve cevaplardan bazıları:

İntibak zammı ne kadar olacak?
2000'den önce emekli olan SSK'lılar, Ocak ayından itibaren, intibak kapsamında 10 lira ila 322 lira arasında değişen miktarda zam alacak. 3 bin 600 gün prim ödeyen ve en yüksek göstergeden emekli olanlara 118 lira zam verilecek. 5 bin gün prim ödeyen ve en üst göstergeden emekli olanlara ise 149 lira zam yapılacak. 6 bin gün prim ödeyen ve en üst göstergeden emekli olanların aylığına 174 lira, en üst göstergeden emekli olan 7 bin 400 gün çalışanların aylığına 212 lira zam gelecek. 9 bin gün prim ödeyen ve en üst göstergeden emekli olanlara 247 lira zam yapılacak. En yüksek prim ödeyenlere ise 322 liraya kadar zam verilecek.

Bağkur'dan emekli oldum. İntibak zammı alır mıyım?
2000 yılından önce emekli olmuş tüm SSK'lılar intibak zammı alacak. Bağ-Kur'lulardan ise 12 bin emekliye intibak zammı var. 1 Mart 2002 ile 30 Mayıs 2002 tarihleri arasında emeklilik dilekçesi veren veya emekli aylığı bağlanan Bağ- Kur'lulara intibak zammı verilecek. 2000 yılından önce emekli olmuş Bağ-Kur'lular intibak zammı alamayacak.

İntibak zammı kapsamındakilere toplu ödeme yapılacak mı?
İntibak düzenlemesi sadece zammı içeriyor. Geriye dönük bir ödeme yok. Toplu bir para alınmayacak. Yaklaşık 2 milyon emeklinin maaşına Ocak 2013'ten itibaren intibak zammı gelecek.

Kimler toplu para alacak?
Toplu para, maaşları eksik hesaplandığı tespit edilen sadece 2 bin 500 işçi emeklisi için geçerli. Eksik maaş ödendiği belirlenen emeklilere, hesaplamalar yapıldıkça maaş döneminde toplu para yatırılıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu, bu kişilerin kim olduğunu açıklamadı. Emekliler, hesaplarındaki parayı görünce durumu anlıyor.

Göstergemi tablolardan göremiyorum. Benim göstergem çok düşük kalıyor. Nedenini açıklar mısınız?
Göstergeniz düşük kalmışsa güncellenmiştir. Tablolardan intibak zammınızı görebilmek için yeni göstergenizi Sosyal Güvenlik Kurumu müdürlüklerinden öğrenmeniz gerekiyor. Ayrıca e-devlet şifresiyle de internetten yeni göstergenizi öğrenebilirsiniz.

Kaynak: Takvim