Çalışmadan emeklilik

Turkiye-Rehberi.Net Pinterest Turkiye-Rehberi.Net WhatsApp Turkiye-Rehberi.Net Facebook Turkiye-Rehberi.Net Twitter Turkiye-Rehberi.Net LinkedIn Turkiye-Rehberi.Net Çıktı Al Turkiye-Rehberi.Net Gmail Turkiye-Rehberi.Net Email Gönder
Yargıtay, BAĞKUR (4-B) kapsamında yapılan yurtdışı borçlanmalarının SSK (4-A) kapsamına alınmasına dair emsal karar verdi.Böylelikle Türkiye`ye gidip çalışmadan SSK kapsamında emekli olmanın yolu açıldı. Karar sadece Almanya`daki vatandaşlarımızı değil Avrupa`nın genelindeki vatandaşlarımızı ilgilendiriyor.

YARGITAY ONAYLADI
FRANKFURT - Bilindiği üzere, yurtdışında yaşayan vatandaşlarımız bulundukları ülkede geçen ve borçlanma yapmaya esas teşkil eden yurtdışı sürelerini, eğer Türkiye`de SSK`ya tabi bir çalışmaları yoksa, borçlanma kanunu olarak bilinen 3201 Sayılı Yasa`da 08.05.2008 tarihinde yapılan değişiklikle Bağkur`a (4-b kapsamında) borçlanmak zorunda kalıyorlardı. Böylece bayanlar en az 7200 gün, erkekler ise en az 9000 gün borçlanmak ve bunun içinde yüksek paralar yatırmak durumundaydılar. Yüksek prim gününden borçlanıp, yüksek paralar ödedikleri halde, emsal durumdaki SSK`lılara (4-a lılara) nazaran da yaklaşık % 25 civarında daha düşük maaş alıyorlardı.Bu uygulamaya karşı mücadele başlatarak Ankara 1. İş Mahkemesinde dava açan Ankara Barosu Avukatlarından Alpaslan Küçükdağ, bu davayı kazandı ve mahkeme kararını Yargıtay 10. Hukuk Dairesi onayladı.

OLUMSUZLUK SONA ERDİ
İlgili süreci değerlendiren Av. Alpaslan Küçükdağ yurtdışında örneğin Almanya`da ya da Fransa`da ya da diğer ülkelerde 10 yıl 20 yıl hatta 40 yıl çalışmış erkek yada kadın vatandaşlarımızın, Türkiye`de hiç çalışma yapmamışlarsa, 8 Mayıs 2008 tarihinden beri borçlanmak için Sosyal Güvenlik Kurumu`na başvurduklarında, 5510 Sayılı Yasa`nın 4-1/b maddesi kapsamında, yani devredilen Bağkur kapsamında borçlandırıldıklarını ve böylece emekli aylığı bağlanması için müracaat ettiklerinde de yine devredilen Bağkur şartlarına göre emekli edildiklerini, bu durumda olanların devredilen SSK ya borçlanmış kişilerden hem daha fazla borçlanma parası yatırdıklarını, hem de buna rağmen daha düşük emekli aylığı aldıklarını, bu şekilde mağdur edildiklerini, ancak bu yeni mahkeme ve Yargıtay kararıyla artık bu durumun sona erdiğini ifade etti dedi.

OTOMOTİK AYLIK BAĞLANACAK
Bu mahkeme kararından önce, Vatandaşlarımızın Bağkur yerine SSK kapsamında emekli olabilmeleri için kendilerine borçlanma yapmadan evvel gidip Türkiye`de bir kaç günlüğüne de olsa işçi olarak bir işyerinde çalışma yapmalarını tavsiye etmekte olduklarını, ancak bu yeni mahkeme ve Yargıtay kararının, artık Türkiye`ye gidip işçi olarak çalışma yapmadan da SSK kapsamında borçlanma ve giderek emekli olma hakkını verdiğini anlatan Av. Alpaslan Küçükdağ, artık vatandaşlarımızın sırf SSK kapsamında borçlanmak için Türkiye`ye gidip bir kaç günlüğüne bir işyerinde çalışma yapmalarına gerek kalmadı, bahsi geçen mahkeme kararıyla Yargıtay kararını kendisine emsal tutup kendi adına dava açan kişi, otomatikman SSK kapsamında borçlanma yapabilecek ve emekli aylığı da doğal olarak SSK yani 5510 Sayılı Yasa`nın 4-1/a maddesi kapsamında bağlanacak dedi.

SSK`YA BORÇLANMAK
Ankara 1. İş Mahkemesi`nin ve Yargıtay 10. Hukuk Dairesi`nin bu kararları, Türkiye - Almanya Sosyal Güvenlik Sözleşmesi`nin 29/4 maddesine dayandırarak verdiklerini anlatan Av. Alpaslan Küçükdağ, Türkiye-Almanya Sosyal Güvenlik Sözleşmesi`nin 29/4 maddesi, bir vatandaşımızın Almanya`daki ilk sigortalılık başlangıç tarihinin, Türkiye`deki ilk sigortalılık başlangıcı tarihi olarak sayılmasını düzenlemektedir, madem bir vatandaşımızın Almanya`da ilk sigortaya tabi olduğu yani ilk işçi olduğu tarih Türkiye sigortalılığının başlangıç tarihidir, bu kişi o zaman Türkiye açısından da işçidir ve işçilerin tabi olduğu SSK ya borçlanması gerekir, hal böyleyken vatandaşlarımızın ısrarla Bağkur`a yani esnaf ve sanatkarların tabi oldukları kuruma borçlandırılmaları ve buradan emekli edilmeleri mümkün değildir dedi.

ERKEN YAŞTA EMEKLİLİK
Sosyal Güvenlik Kurumunun mevcut uygulaması karşısında mağdur olan herkesin kendi adına mahkemeye başvurup bu emsal kararın verdiği haklardan yararlanması gerektiğini anlatan Av. Alpaslan Küçükdağ, yurtdışında sigortalı olarak çalışan tüm erkek ve kadın vatandaşlarımız, çalıştıkları yıllar karşılığında Türkiye`ye borçlanmak için müracaat ettklerinde, taleplerinin 5510 Sayılı Yasa`nın 4-1/a maddesi (SSK) kapsamında kabul edilmesini ve çalıştıkları ülkedeki ilk sigortalılık başlangıç tarihinin SSK kapsamında ilk sigortalılık başlangıç tarihi sayılmasını talep etsinler. Bu talepleri reddedilir ve borçlanma tahakkukları yine Bağkur üzerinden gönderilir, tahakkuk cetveli geldiğinde Kurum aleyhine Türkiye`de İş Mahkemesinde dava açsınlar, davada da bahsettiğimiz Yargıtay ve Ankara 1. İş Mahkemesi kararını delil ve emsal göstersinler böylece erken yaşta emekli olmayı hak ederler dedi.