Çumhurbaşkanı Bedelli'yi Onayladı

Turkiye-Rehberi.Net Pinterest Turkiye-Rehberi.Net WhatsApp Turkiye-Rehberi.Net Facebook Turkiye-Rehberi.Net Twitter Turkiye-Rehberi.Net LinkedIn Turkiye-Rehberi.Net Çıktı Al Turkiye-Rehberi.Net Gmail Turkiye-Rehberi.Net Email Gönder
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Bedelli Askerlik olarak da bilinen 'Askerlik Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'u onayladı.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Bedelli Askerlik ve şike yasasının da içinde bulunduğu 7 kanunu onayladı. Kamuoyunda Bedelli Askerlik olarak bilinen "6252 sayılı "Askerlik Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" 13 gündir Gül'ün onayını bekleyen Bedelli Askerlik Yasası imzalanarak Resmi Gazete'de yayınlanmasının da önü açıldı. Cumhurbaşkanı'nın Bedelli yasasını geciktirmesinin nedeninin yurtdışında Dövizli Askerlik başvurularının yığılması nedeniyle olduuğu belirtilmişti.

Cumhurbaşkanı Gül'ün onaylayıp Başbakanlığa gönderdiği kanunlar şöyle; 6252 Sayılı 'Askerlik Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun',

6254 Sayılı "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Yeni Zelanda Hükümeti Arasında Hava HizmetlerineDair Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun",

6255 Sayılı "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Avustralya Hükümeti Arasında Hava Ulaştırma Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun",

6256 Sayılı "Türkiye Cumhuriyeti ile Finlandiya Cumhuriyeti Arasında Gelir Üzerinden Alınan Vergilerde Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması ile Anlaşmaya İlişkin Protokol ve Notaların Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun",

6257 Sayılı "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Rusya Federasyonu Hükümeti Arasında Hava Ulaştırma Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun",

6258 Sayılı "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Senegal Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun",
6259 Sayılı "Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun"

BEDELLİ YOLU AÇILDI
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onaylamasının ardından orduda bedelli dönemi başladı. 1987, 1992 ve 1999 yıllarındaki bedelli askerlik uygulamalardan farklı olarak cumhuriyet tarihinde ilk kez 30 bin liralık bedeli ödeyenler 21 günlük temel eğitimden de muaf olacak. Askerlik yükümlülüğünü yerine getirmeyen ve 30 yaşından gün alanlar bedelliye başvurabilecek. 

Kamuoyunun merakla beklediği bedelli askerlik yasası Çankaya Köşkü'nün onayından geçti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 22 Kasım 2011 tarihinde Meclis AK Parti Grup Toplantısı'nda açıklamasıyla başlayan yasama süreci noktalandı. Düzenleme Meclis'te sadece yürürlük tarihi itibariyle küçük bir değişikliğe uğradı. Kanun'un yürürlük tarihi 31 Aralık 2011'e çekilerek 1982 doğumluların tamamı bedelli kapsamına alınmış oldu. 30 yaşından gün alanlar bedelli için başvurabilecek. 

Bedellide başvuru süresi 6 ay

Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte fiili askerlik hizmetine başlamayan, 31 Aralık 2011 tarihi itibarıyla (bu tarih dahil) 30 yaşından gün alanlar, 6 ay içinde askerlik şubelerine başvurmaları ve 30 bin lira ödemeleri halinde temel askerlik eğitimine tabi tutulmaksızın askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacak.

Başvuruda bulunanlar, bu parayı başvuru sırasında defaten ödeyebilecek ya da yarısını başvuru sırasında diğer yarısını ise başvuru tarihinden itibaren 6 ay içinde ödeyebilecek.

Bu uygulama kapsamında ödenecek paralar, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı adına Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Vakıflar Bankasında açılacak özel hesaba yatırılacak.
30 BİN LİRAYA TAKSİTLİ ASKERLİK
Kanun yayınlandığı gün 30 yaşından gün almış olanlar 30 bin lira parayı 6 ay içinde ödeyebilecekleri gibi, yarısını başvuru sırasında, diğer yarısını da başvuru tarihinden itibaren 6 ay içinde ödeyerek bu hakkı kazanacak. Bedeli ödeyenler 21 gün temel eğitim almayacak.

DÖVİZLİ ASKERLİK İÇİN 10 BİN EURO 
Düzenlemeyle dövizli askerlikte de önemli değişiklikler yapıldı. En az 3 yıl süreyle yabancı ülkelerde bulunanlara 38 yaş sınırı gözetilmeksizin 10 bin euro bedelle askerlik görevini yapma hakkı getirildi. Burdur'daki askeri kışlaya gidip 21 günlük askeri eğitim yapma da tarihe karıştı. Dövizli askerlik hakkına sahip olanlar askerlik çağından sonraki her yaşta 10 bin Euro ödeyerek bu yükümlülüğü yerine getirecek. 

BEDELLİ GELİRİ ŞEHİT VE GAZİLERE
1987 ve 1992'de saklı, bakaya ve yoklama kaçağı birikiminin engellenmesi için, 1999'da depremin zararlarını gidermek için çıkarılan bedelli uygulamasının son halinde şehit ve gazi yakınları da düşünüldü. Bedelli askerlik uygulamasından elde edilecek gelir şehit yakınları, gazilere, özürlülere, muhtaç erbaşlara, TSK, Sahil Güvenlik Komutanlığı faaliyetlerinin finansmanına aktarılacak. 
Genelkurmay Başkanlığı verilerine göre bedelli askerlik uygulamalarından 1987 yılında 18 bin 433, 1992 yılında 35 bin 111 ve 1999 yılında 72 bin 290 kişi olmak üzere toplam 125 bin 834 kişi yararlandı. Marmara depreminin yaralarını sarmak için çıkarılan son bedellide 1 Ocak 1973 tarihinden önce doğanlardan 15 bin mark (4 bin 500 TL), 1960'dan önce doğanlardan ise 20 bin mark alınmıştı. Başvurular neticesinde 1.1 milyar mark gelir elde edilmişti. Bu yılki bedelli askerlik fırsatından yararlanabilecek askerliğini yapmamış 400 bin mükellef bulunuyor. Bunlardan 125 bin kişinin yararlanması halinde 10 milyar liraya yakın gelir bekleniyor. 

KIŞLALARDAKİ 'MEHMET AĞA' SIFATLARI DA TARİH OLDU
Cumhurbaşkanı Gül'ün onayından geçen bedelli askerlikle ilgili yeni şartlar askeri jargonda da tarihi değişiklikleri beraberinde getirecek. Bedelli ve dövizli askerler için para verdikleri için kullanılan 'Mehmet Efendi, Mehmet Ağa' sıfatları tarihe karışacak. Zira yeni dönemde bedelli ve dövizli askerliğe başvuranlar 21 günlük temel eğitim için dahi postal giymeyecek. Birliklerde, askerler arasında söylenen lakaplardan Mehmet Ağa, Mehmet Efendi tabirleri tarih oluyor. Kısa dönemler için kullanılan 'poşet' uzun dönem erlere 'kadrolu' ifadeleri ise aynen devam edecek. 30 bin lira veren bedelliler için ve 10 bin euro ödeyen dövizliler için kullanılan sıfatlar ise artık kışlalarda duyulmayacak. İki kategorideki yükümlüler de askeri üniforma giyip birliklere teslim olmayacakları için bu ifade kimseye kullanılamayacak.

Bedelli Askerlik ile ilgili linkler