Yurt dışındaki 4 B'li Kadroya Geçebilecek mi

Turkiye-Rehberi.Net Pinterest Turkiye-Rehberi.Net WhatsApp Turkiye-Rehberi.Net Facebook Turkiye-Rehberi.Net Twitter Turkiye-Rehberi.Net LinkedIn Turkiye-Rehberi.Net Çıktı Al Turkiye-Rehberi.Net Gmail Turkiye-Rehberi.Net Email Gönder
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına mensup yurtdışında başkonsolosluk da 4/B li sözleşmeli sosyal hizmet uzmanıyım. Kadroya gecen sözleşmeliler arasında merkez ve tarsa teşkilatlarına mensup 4 B'liler yorumundan dolayı yurtdışında çalışan sözleşmeliler dahil değil diye bir yorum yapılıyor. Acaba bilginiz var mı? Aydınlatırsanız sevinirim.
Cevap: 02/06/2011 tarihli ve 632 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü Maddesinin (B) Fıkrası ile 4924 sayılı Kanun Uyarınca Sözleşmeli Personel Pozisyonlarında Çalışanların Memur Kadrolarına Atanması Amacıyla Devlet Memurları Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararname 04/06/2011tarihli ve 27954 (Mükerrer) sayılı Resmî Gazete'de yayımlanmış bulunmaktadır.

Anılan 632 sayılı Kanun hükmünde kararname ile 657 sayılı Kanuna eklenen Geçici 37 inci madde de "Kamu kurum ve kuruluşlarının merkez ve taşra teşkilatı ile bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlarda, ayın veya haftanın bazı günleri ya da günün belirli saatleri gibi kısmi zamanlı çalışanlar ile yükseköğretim kurumlarının araştırma-geliştirme projelerinde proje süreleriyle sınırlı olarak çalışanlar hariç olmak üzere, 4 üncü maddenin (B) fıkrası ve 10/7/2003 tarihli ve 4924 sayılı Eleman Temininde Güçlük Çekilen Yerlerde Sözleşmeli Sağlık Personeli Çalıştırılması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun uyarınca vizelenmiş veya ihdas edilmiş sözleşmeli personel pozisyonlarında bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte çalışmakta olan ve 48 inci maddede belirtilen genel şartları taşıyanlardan otuz gün içinde yazılı olarak başvuranlar, pozisyonlarının vizeli olduğu teşkilat ve birimde, bulunduğu pozisyon unvanıyla aynı unvanlı 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye ekli cetvellerde yer alan memur kadrolarına, bulunduğu pozisyon unvanıyla aynı unvanlı memur kadrosu olmaması halinde, 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye ekli cetvellerde yer alan kadro unvanlarıyla sınırlı olmak ve sözleşmeli personel pozisyonlarına ilişkin vize cetvellerindeki nitelikler dikkate alınmak suretiyle Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığınca müştereken belirlenen memur kadrolarına, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren altmış gün içinde kurumlarınca atanırlar." hükmü yer almaktadır.

Anılan hüküm uyarınca memur kadrosuna atanabilmek için; 632 sayılı KHK yürürlük tarihi olan 04/06/2011tarihinde çalışıyor olmak gerekmektedir.

Ayrıca kurumların tüm teşkilatlarında değil sadece;

a) merkez ve taşra teşkilatı ile 
b) merkez ve taşra teşkilatına bağlı döner sermayeli kuruluşlarda çalışanlar kapsamdadır.

Teşkilat bazında yurt dışı teşkilatının, kapsama dahil edilmediği görülmektedir.

Ayrıca çalışma statüsü olarak;
a)657 sayılı Kanunun 4/B bendi,
b)10/7/2003 tarihli ve 4924 sayılı Kanun,
uyarınca vizelenmiş veya ihdas edilmiş sözleşmeli personel pozisyonlarında çalışıyor olmak gerekmektedir.

İstisnalar şu şekildedir:

a)Ayın veya haftanın bazı günleri ya da günün belirli saatleri gibi kısmi zamanlı, 
b)Yükseköğretim kurumlarının araştırma-geliştirme projelerinde proje süreleriyle sınırlı olarak,
çalışanlar bu kadro düzenlemesinin istisnasıdır.

Yukarıda yer verilen açıklamalar uyarınca kamu kurum ve kuruluşlarının yurtdışı teşkilatlarında istihdam edilen Sözleşmeli personel Kanun koyucu tarafından bilerek ve isteyerek kapsam dışında tutulduğu anlaşılmaktadır.

Bu çerçevede, yurt dışı teşkilatında 657 sayılı Kanunun 4/B bendi uyarınca tam zamanlı olarak istihdam edilen personelin 632 sayılı KHK'nin hükümlerinden faydalanmak suretiyle kadroya atanmasının mümkün olmadığı değerlendirilmektedir.