Tedarik Zinciri Yönetimi ve E Ticaret

Turkiye-Rehberi.Net Pinterest Turkiye-Rehberi.Net WhatsApp Turkiye-Rehberi.Net Facebook Turkiye-Rehberi.Net Twitter Turkiye-Rehberi.Net LinkedIn Turkiye-Rehberi.Net Çıktı Al Turkiye-Rehberi.Net Gmail Turkiye-Rehberi.Net Email Gönder
Tedarik zincirine ilişkin idari faaliyetlerin maliyetlerindeki azalmanın yanı sıra zincire dahil olan işletmeler? satış tahminleri yapma, envanter yönetimi, işgücü planlaması gibi bilgileri de paylaşacaklardır. Bu bilgilere ulaşmadaki yetki paylaşımı kaliteli ve zamanında üretim hedefine katkıda bulunacaktır. Yeni ekonominin bilişim teknolojisi sayesinde zamanında ve kaliteli üretim hedefine ulaşma daha da kolaylaşmıştır. Zamanında üretim kavramı yeni ekonomi ile yeniden tanımlanmıştır.
tedarik zinciri yönetimi e-ticaret
Eskiden bir haftalık gecikme bile zamanında üretim tanımına dahil iken artık günler, saatler hatta dakikalar bile dikkate alınır hale gelmiştir. Bilişim teknolojileri tedarik zincirinin her bir parçasına ek bir değer sağlamaktadır. Daha çok bilgi, daha çok iletişim, daha az maliyet, daha hızlı hareket etme, rekabette öne geçme önem kazandıkça ortaya teknoloji odaklı yepyeni iş modelleri, yeni iş kuralları, yeni müşteri profilleri oluşmakta bunun sonucu olarak da? tedarikçilerle (Tedarik Zinciri Yönetimi) , Müşterilerle (CRM Müşteri İlişkileri Yönetimi),Ticareti destekleyen özel ve kamu kurumlarıyla, Devlet ile yeni ilişkiler doğmaktadır.

Yeni ekonomide yaşanan yoğun rekabet, ihracatçılarımızın daha yaratıcı olmalarını, ürünlerini veya hizmetlerini farklılaştırmalarını ve rakiplerinden daha hızlı olmalarını gerektirmektedir.
klasik tedarik süreci
Eticaret, işlerin internet üzerinden yürütülmesini sağlar. Tedarik zinciri, eticaretin belkemiğini oluşturmaktadır. Eticaretin, tedarik zinciri açısından rolünü özetlemek gerekirse? tedarik zinciri işlemlerinin internet üzerinde yapılması zincir ortakları arasında karşılıklı bilgi alışverişini sağlar, müşteriler ve tedarikçilerle fiyat müzakereleri ve sözleşmelerin elektronik ortamda yapılması imkanı sunar, müşterileri takip imkanı sağlar, ödemelerin elektronik ortamda yapılmasını sağlar.

Eticaretin, aracıların sayısını azaltarak, doğrudan satış olanağı sunarak, maliyet azaltıcı ve gelir artırıcı etkisini şöyle özetlemek mümkündür.

Eticaretin gelir etkisi:
  • Tüketiciye doğrudan satış
  • 24 saat kesintisiz hizmet
  • Çeşitli kaynaklardan gelen bilginin toplanması
  • Bilginin kişiselleştirilerek, müşteriye özel hale gelmesi
  • Pazara ulaşma hızının artması
  • Esnek fiyat uygulamalarına olanak sağlaması
  • Fiyat ve hizmet farklılaştırması
  • Etkin fon transferini kolaylaştırması
Eticaretin maliyet etkisi:
  • Üretim sürecini kısaltması
  • Sipariş sonrası gecikmelere engel olması
  • Teslim süresi ve maliyetini azaltması
  • İşlem maliyetlerini azaltması
  • Merkezileşme sayesinde envanter maliyetlerini azaltması
  • Bilgi paylaşımı sayesinde tedarik zincirinin koordinasyonunu geliştirmesi
Eticaretin potansiyel dezavantajları ise:
  • Müşterilerin taleplerini en kısa zamanda karşılayabilmek için nakliye maliyetlerinin artması (eski sistemde envanter toplamına göre nakliye kararı verilirken eticarette müşteri odaklı yaklaşım nedeniyle her siparişte nakliye yapılacaktır)
  • Elleçleme (handling) maliyetlerinin artması
  • Bilişim altyapısı yatırımları başlangıçta büyük maliyelere neden olabilir.
Yeni ekonomi tedarikçilerle ilişkileri de değiştirmiş ve tedarik zinciri yönetimi açısından aşağıdaki gelişmeler yaşanmıştır?
  • Bilgi akışının merkezi kontrolü
  • Bütünleşik lojistik yönetimi? tüm taşımacılık, sipariş ve üretim sistemlerinin entegre edilmesi
  • Üretim çizelgelerinde, tedarik zinciri planlarında ve depo operasyonlarında değişikliliklerin yapılmasını tetikleyecek sipariş değişim bilgileri
  • Nakliye kaynaklarına, iş birimleri ve ulusal sınırlardan global erişim
  • Küresel envanter yönetimi? her bir birimin yerleştirilme ve takip olanağı
  • Küresel tedarik? organizasyon hatları boyunca oluşan satın alma fonksiyonlarının birleştirilmesi, iş birimlerindeki bileşenlerin standardizasyonu
  • Firma içi bilgi erişilebilirliği? organizasyonlara bağlı üretim ve talep bilgilerinin değer zinciri boyunca aşağı ve yukarı yönde açıklığı
  • Veri değişimi? standart telekomünikasyon kanalları aracılığıyla bağlı olanlar ve olmayanlar arasında
  • Veri toplama? siparişin oluştuğu noktadaki, ürünlerin hareket halindeki ve karakteristik özelliklerinin değişiminde oluşan verinin elde edilmesi
  • İşin içerden değişmesi? "büyük resmi" görebilen ve iş süreçleri ve sistemlerdeki yenilikleri kabul eden yöneticiler
  • Tedarikçimüşteri ilişkilerinin iyileştirilmesi, yatırımların teknolojik bağlantılara ayrılması
Tedarik zincirinde verilen kararlara baktığımızda çok değişik problemler önümüze çıkmaktadır. Tedarik zincirinin yapısı nasıl olmalı ? Depoları ve dağıtım merkezlerini nereye koyalım ? Ne zaman ve ne kadar sipariş verelim ? Ne kadar stok tutalım ? Dağıtımı nasıl yapalım ? Bu sorulara daha iyi cevap verebilen şirketler rekabette bir adım öne geçmektedir. Bilgi teknolojilerindeki gelişmelere ek olarak yönetim bilimlerindeki gelişmeler şirketlerin bu soruların cevabını bulmalarına yardımcı olmaktadır.

Bilgi çağının küresel rekabet koşulları altında, öncelikle varlıklarını korumayı ve sektörel rekabet üstünlüklerini artırmayı amaçlayan KOBİ’ler için teknolojik ve örgütsel yeniden yapılandırma bir seçenek değil bir zorunluluk durumuna gelmiştir.

Fiziksel dağıtım kanalının ötesinde yalnızca lojistik, depo, envanter, üretim akışını değil her bir zincirin birbiriyle ilişkisini ve bilgi akışını da yönetmek ve bunlara en uygun yazılım programlarını kullanmak maliyetleri büyük ölçüde azaltacaktır.

Üretici işletme ve onun tedarikçileri ve müşterilerini kapsayan tedarik zinciri sistemi, üyeleri arasında internet ağlarının kullanılması, fiziksel dağıtımın, siparişleri yerine getirmenin ve stok yönetiminin koordinasyonunu kolaylaştırmaktadır.

İş süreçlerinin ve iş yapış şekillerinin internet teknolojileri kullanılarak dönüştürülmesi olarak tanımlanan eiş dönüşümünü gerçekleştiren şirketler? müşterileri, tedarikçileri, iş ortakları ve çalışanlarıyla olan ilişkilerini yeniden yapılandırarak sürdürülebilir rekabet avantajı yaratacaklardır.

Bu dönüşüm için?

Sektörel analiz: Kurumun içinde bulunduğu sektörde eiş’le ilgili gelişmeler, beklentiler, yurtiçi ve yurtdışında benzer kurumların en iyi eiş uygulamaları, şirketin değer zincirinde yer alan diğer kurumların (tedarikçiler, dağıtım kanalları, vb.) gerçekleştirdiği projeler hakkında kurum yönetiminin bilgilendirilmesi,

Teknoloji analizi: eiş teknolojileriyle ilgili son gelişmeler ve teknolojinin ilgili sektörleri nasıl etkilediği hakkında kurum yönetiminin bilgilendirilmesi? kurumun mevcut teknoloji altyapısının incelenmesi, Stratejik yönetim: kurumun eiş vizyon ve hedeflerinin, iş vizyon ve hedefleri ile bağlantılı olarak tanımlanması, öncelikli olan eiş alanlarının belirlenmesi Müşteri İlişkileri Yönetimi (CRM), Tedarik Zinciri Yönetimi (SCM), bayi ağının otomasyonu, kurum portalı, insan kaynakları yönetimi, vb.) ve kurumsal eiş yol haritası oluşturulması,

Eiş projelerinin tanımlanması: Öncelikli eiş projelerinin tanımlanması? projelerin değer katacağı tarafların, onlara sunulacak değerin, sözkonusu değerlerin sunulması için kurumun sahip olması gereken yetkinliklerin tanımlanması (süreç, organizasyon, teknoloji ve insan kaynakları açısından) gerekmektedir.

Tedarik zinciri yönetiminin yaklaşık 15 yıllık bir geçmişi bulunmaktadır. MRP, MRP II, ERP ve SCM (Supply Chain ManagementTedarik Zinciri Yönetimi)’ ne kadar gelen süreçte MRP (Malzeme İhtiyaç Planlaması) sadece üretici şirketler için ürün ağaçlarını açan, bu ürün hangi parçalardan oluşur, hangisi var hangisi yok bilgisini veren sistemler iken daha sonra bu özelliğin üzerine satış, satın alma, insan kaynakları, kalite gibi fonksiyonlar da eklenmiştir. ERP (Kurumsal Kaynak Planlaması) ise birden fazla noktada üretimle dağıtım yapan ama tek bir şirketin üretim gibi iç operasyonlarını koordine eden bir sistemdir.

ERP iş süreçlerinin içine işletme fonksiyonlarını sıkı biçimde entegre edebildiği ve eiş yapısına açık olduğu için özellikle önemlidir. ERP projeleri bu anlamda bir yazılım projesinden çok dönüşüm projesidir. ERP projeleri işletmelerin bilgilerini hafızasında tuttuğu için, bunlar üzerinden elde edilecek sonuç, yeni pazar ve satış politikalarını oluşturacaktır. SCM (Tedarik Zinciri Yönetimi) ise zincirin halkalarını oluşturan işletmeleri birbiriyle konuşturan, bunların birbirine bilgi sağlamasını amaçlayan güvenli bir ortamda zamanında hatasız, ihtiyaç duyulan kadar ve doğru kişiye bilginin ulaşmasını sağlayan bir iş modeli sunmaktadır.

Veri tabanlı pazarlama yönetiminin KOBİ’lerde uygulanması sanılanın aksine büyük işletmelerden daha hızlı ve kolay olabilecektir. PC’lere kurulabilen nitelikteki veri tabanı? üretilen ya da pazarlanan mal ya da hizmetin tedarik süreci aşamaları ve maliyetleri, satış süreci ve bu süreç içinde gerçekleşen işlemler ve maliyetleri, var olan veya potansiyel taşıyan müşterilerin ödeme koşulları, satın alma miktar ve periyotları, dağıtım kanallarının yapısı, bayi ve aracılar ile ilgili bilgilerin sürekli güncelleştirilmesi, pazar değişkenleri, ile satış eğrisi arasındaki bağlantının takibi işletmeye önemli ölçüde fayda sağlayacaktır.

Tedarik zincirinin iki bakış açısı vardır? işletmecilik ve mühendislik. İşletmecilik açısından bakmaktan kastedilen tedarik zincirinin işletme yönetimi konularını ilgilendiren taraflarına bakmaktır. Diğer bir deyişle, Tedarik zinciri sistem tasarımlarının pazarlama ve üretim fonksiyonlarına etkilerinin incelenmesidir. Tedarik zincirinde işletmecilik bakışının yanı sıra mühendislik bakışı vardır. Bu bakışta, önemli olan işin fiziksel ve nicel yönleri ile işin yapılabilirliğidir. İşletmecilik bakışı, daha çok müşteri gereksinimlerine önem verirken, mühendislik bakışı sistem tasarımı için optimum çözüm bulmaya çalışır. Her ikisi de tedarik zincirinin eşit derecede önemli ve geçerli bakış açılarıdır.

Malzeme yönetimi, fiziksel dağıtım, işletme lojistiği ve uluslararası tedarik zinciri faaliyetlerini gerçekleştirirken işin hem işletmecilik, hem de mühendislik yönlerinin olduğu unutulmamalıdır. Mümkün olduğunca müşteri odaklı olurken, aynı zamanda kaynaklar etkin ve verimli kullanılmalıdır.

Tüm bu sonuçlarla ortaya çıkan ve web tabanlı çalışan yazılımlar? firmalar arası bütün ilişkileri, haberleşmeyi, üretimin projelendirilmesini ve ürün bilgilerinin yönetilmesini, tedarikçiler ve alıcılar arasındaki koordinasyonu, işin süreçlerinden tüm üreticilerin tedarikçilerin ve alıcının haberdar olmasını, projelere olası durumlar karşısında yeni yönler tayin edebilmeyi yani değişiklik yapabilmeyi, kaynak ve zaman planlamasını sağlamaktadır.

SCM/Tedarik zinciri yönetimi yazılımları sayesinde, ürünlerin zamanında teslimi ve istenilen standartlarda üretimi sağlanarak, daha az maliyetli, planlı, hızlı ve esnek bir tedarik, üretim ve dağıtım zinciri ortaya çıkmıştır.

İhracatçılarımızın, kullanacağı yazılımı belirlerken stratejisini saptamış, konumlandırma ve bölümlendirmesini yaparak stratejisini doğrulamış olması, bu çerçevede tedarikçilerini de belirleyerek işe başlaması durumunda yazılım veya danışmanlık alacağı firmanın da işini kolaylaştırmış olacaktır. Hazırladığımız yayının amacı yazılım konusunda bilgi vermek olmadığı için daha fazla detaya girilmeyecektir.

6.1. EPazar

Yerlerinin Global Tedarik Zinciri Yönetimi Uygulamalarındaki Yeri İşletmelerin dış kaynaklara odaklanmaya başlamaları ve tedarik zincirinde yer alan ortaklarıyla iletişimi artırmaya yönelmeleri, epazaryeri fikrinin doğmasına neden olmuştur.

Epazaryerleri, sektörspesifik yada açık pazar olarak çerçevesi çizilerek bir araya getirilmiş olan ticari kuruluşların kurumsal tanıtım sayfalarını ve ürün reyonlarını oluşturabildikleri uygulamalardır. Büyük şirketlerin önemli bir kısmı kendilerine ait intranet ve extranet çözümleri üretirlerken küçük ve orta ölçekli şirketlerin tedarik operasyonlarını epazaryerlerine kaydırdıkları gözlenmektedir.

İş ilişkileri ve alışverişin sanal ortamda gerçekleşmesini sağlayacak epazaryeri? satıcı odaklı, alıcı odaklı ve borsa olmak üzere üç farklı şekilde olabilmektedir. Epazaryeri, bir başka ifade ile elektronik pazarlar, nihai tüketiciye hizmet ettiği kadar bayii ve perakendeciler açısından da tedarikçi firma seçme olanağı sunmaktadır. Elektronik pazarların kullanımı, müşterilerin (alıcıların) arama maliyetlerini azaltmaktadır. Bu durum tedarik alanında perakendecilerin üzerinde durduğu bir konudur. Söz konusu maliyetler alıcıların satıcı fiyatları ve mamul siparişleri hakkında uygun bilgileri sağlama maliyetleridir.

Epazaryeri iki şekilde kullanılabilir?

1. Her şeyden önce, müşteriler bazen ne istedikleri konusunda ve en iyi tedarikçileri bulma konusunda birçok alternatifi değerlendirme ve arama zorluğuyla karşılaşır. Bu kapsamda mamul pazarında alıcının arama maliyetlerinin düşürülmesi daha düşük piyasa fiyatı ve daha az satıcı karı ile sonuçlandığından müşterilerin ihtiyaçlarını geniş bir ölçüde karşılayacak yeni bir değer yaratılır. Özellikle Web siteleri bu anlamda kavramlaştırılmış bir platformdur ve müşterilerden geri bildirim almak için uygun bir araç olarak kullanılmakta ve firma açısından da maliyetlerin aşağıya çekilmesine destek vermektedir.

2. Tüketici farklılığı ve ürün tercihlerinin karşılanması ile sınırlı fiyat rekabetinde merkezi bir rol oynamaktadır. Elektronik pazar sisteminin kurulmasıyla ürün arama maliyetlerinin düşürülmesi satıcı karının azalmasını ve daha düşük fiyatı beraberinde getirir. Düşük arama maliyetleri de daha farklı tekliflerin incelenmesine olanak sağlayacaktır.

Firmaların yalnızca alımsatım işlemlerine odaklanan pazaryerlerinin başarısız olduğu bir gerçektir. Dünyadaki başarılı pazaryeri uygulamalarına baktığımız zaman: alımsatım, ihale açma gibi hizmetlerin yanında küresel tedarik yönetimi kapsamında stok yönetimi, tedarik zinciri yönetimi gibi hizmetler, finansal hizmetler de sunulduğunu görmekteyiz.

Pazaryerine üye firmalar, pazaryerinin sunduğu tedarik yönetimi hizmeti sayesinde, ihtiyaç duyduğu malzemeler ile ilgili tedarikçisinin elindeki stok miktarını, üretimdeki çizelgelenmiş olan stok miktarını ve de tedarikçinin sevkiyatını yapmış olduğu stok miktarını anında görebilmesini sağlamaktadır. Eğer tedarikçinin kendisine sağlayacağı miktar kendi talebini karşılamamakta ise eksik olan miktar için tedarikçisine ek bir satın alma siparişi veya bir alım ihalesi de açabilmektedir.

Satın alma siparişi ile eş zamanlı olarak pazaryerinin sağlamış olduğu tedarik zinciri hizmeti sayesinde anında tedarik zinciri firmasına da bir taşıma siparişi açılmaktadır. Tedarikçinin sevkiyatı yapmasında, malzemelerin tedarik zinciri firması tarafından siparişi açan firmaya getirilmesine kadar da yoldaki takip yine pazaryerinin sağladığı tedarik zinciri hizmeti çerçevesinde gerçekleşmektedir.

Dünyadaki pazaryeri uygulamalarının yüzde 50’sinden fazlası tedarik zinciri yönetimi uygulamalarını da hizmetleri arasında sunmakta olup, bu oran giderek artmaktadır.

Günümüzün rekabet koşullarında verimliliğini artırmak isteyen firmalar için küresel tedarik zinciri yönetimi nasıl maliyetlerini düşüren ve gelirini artıran bir çözüm ise? üyelerine daha çok katma değer sağlayıp diğer pazaryerlerinden farklılık yaratmak isteyen pazaryerleri için de küresel tedarik zinciri çok önemli bir silah olacaktır.

7. TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİNİN REKABET GÜCÜNE KATKISI

Başarılı bir tedarik zincirine sahip olmak için hızlı ve düşük maliyetli olmanın yanı sıra? çevik, kolay uyum sağlayabilen, zincir ortaklarının karlılığını da gözeten niteliklere sahip olmak zorunludur. Sözkonusu nitelikleri sağlamak için yapılması gerekenleri kısaca şöyle özetleyebiliriz:

ÇEVİKLİK:

Amaç: Tedarik zincirinin çevik olması: Arz veya talepteki değişikliklere kısa dönemde uyum sağlayabilmek.

Yöntem:
  • Tedarikçilerden müşterilere bilgi akışını teşvik etmek
  • Tedarikçilerle işbirlikçi ilişkileri geliştirmek
  • Erteleme/gecikme sebeplerinin belirlenmesi
  • Pahalı olmakla birlikte envanter takibini sağlayacak stok sisteminin kurulması
  • Bağımsız lojistik sitemi kurulması veya uygun ortak bulunması
  • Kriz masası oluşturarak olasılık hesaplarını yapacak planların şekillendirilmesi UYUM SAĞLAMA: Amaç: Tedarik zincirinin uyum sağlaması: pazardaki kaymalar, tedarikçiler ağındaki değişiklikler, ürün ve teknoloji değişikliği durumunda bu değişikliklere uyum sağlayabilmek. Yöntem:
  • Dünya ekonomisini, yeni tedarikçi tabanı ve yeni pazarlar açısından denetlemek, izlemek
  • Yeni tedarikçiler ve lojistik altyapısı için aracılar kullanmak
  • İyi müşterilerin ihtiyaçlarını değerlendirmek
  • Esnek ürün tasarımları yaratmak
  • Firmaların ürünlerinin yaşam döngüsü süresini ve teknolojik yaşam süresini belirlemek
KAR PAYLAŞIMINI DÜZENLEME:

Amaç: Daha iyi performans için teşvikler yaratma. Yöntem:
  • Tedarikçilerden müşterilere kadar bütün zincir ortakları arasında bilgi paylaşımını sağlama
  • Tedarikçilerden müşterilere kadar bütün zincir ortaklarının rollerinin, görev ve sorumluluklarının tanımlanması
  • Risk, maliyet ve kazanç paylaşımında zincir ortakları arasında eşitlik sağlanması.
Yukarıda sayılan yöntemleri kullanan firmalar, rekabette başarılı olmuşlardır.Bu özelliklere sahip bir tedarik zinciri? nakliye ve nakliye dışı maliyetlerin düşmesi, envanterin azalması, teslim süresinin kısalması, hizmet kalitesinin artmasını sağlayacaktır. Tedarik zincirini iyi kurmuş firmalarda tedarik zinciri maliyeti satışların %3,6’sını oluştururken diğer işletmelerde bu oran %12,5 civarındadır.

Şimdi bu konuya örnek teşkil etmesi için tekstil sektörünü ele alalım. Tekstil sektöründe doğrudan üretim yapan ve pazarlayan işletmeler olduğu gibi , aracı kurumlar ile çalışan işletmeler de mevcuttur. Aracı kurum burada üretici ile alıcı arasındaki iletişimi sağlamakla beraber işin tüm süreçlerinden sorumludur.

Bu sektördeki üreticiler genelde ürünlerinin tamamını kendileri üretmezler. Ortaya çıkacak olan ürün şayet bir gömlek ise bu ürünün elde edilebilmesi için, kumaşının dokunması, boyanması, ilik açılması, düğme dikilmesi, etiket basılması, ütülenmesi, paketlenmesi v.b gibi birçok elden geçmesi gerekmektedir. Bu işlemlerin her birinin farklı işletmelerde yapıldığını düşünürseniz doğru ürünün ortaya çıkabilmesi ve zamanında teslim edilebilmesi için bu işletmelerin her birinin diğeri ile iletişim kurması ve proje üzerinde beraber çalışması gerekmektedir.

İşlemlerden birinin aksaması veya bir üretim hatası diğer tüm işlemleri etkileyecektir. Sonuç olarak ürün dört farklı işletme tarafından yapılacak ayrı üretimler neticesinde ortaya çıkacaksa, bir üreticinin yaptığı üretim hatası veya gecikme diğerlerini etkileyecektir. Ortada bir tedarik zinciri yönetimi sistemi yoksa yapılan hatalar ve bilgi eksikliği belki de ürünün gecikmesine veya problemli ve yanlış üretilmesine neden olacaktır. Bu da çok büyük bir zaman kaybı ve maliyet artması sonucunu doğuracaktır. Alıcı ise zamanında teslim alamadığı ürün için üreticiye maliyet yansıtır/ceza keser veya yanlış üretilmiş ürünü satamaz. Veya üretici malı alıcıya zamanında teslim edebilmek için hava kargo ile sevk eder ve karı azalır/zarar eder.

Her ay 1000 değişik yere yaklaşık 80 bin ürün gönderen bir işletme varsayalım, her gün gönderdiği ortalama 125 kamyonun her birine hangi ürünlerin konulacağını, bu kamyonların hangi rotaları takip ederek hangi şehirlere uğrayacağını, bu şehirlerde hangi ürünleri indireceğini, bu ürünlerin bayilere hangi kamyonetlere gidebileceğini bulmak için matematiksel algoritmalara dayalı gelişmiş bir planlama sistemi kullanıyor. Bu işletme, yarını daha iyi planlayarak taşıma maliyetlerini önemli ölçüde azaltmayı başaracaktır.

SONUÇ:

İşletmelerde, teknolojilerin gelişmesine paralel olarak yeni yönetim tekniklerinin gelişmesi aralıksız devam etmektedir. Geçmiş dönem yönetim alışkanlıklarını hızla değiştiren firmalar pazardaki yerlerini gün geçtikçe sağlamlaştırmaktadırlar. Ancak tedarik zinciri yönetimi konusunda kendilerini yeterli ölçüde geliştiremeyen işletmelerin başarısız olduğu görülmektedir.

Bir Amerikan Danışmanlık Firmasının 162 tedarik zinciri yöneticisi ile yapmış olduğu anket çalışmasının sonucunda "Kar getiren ve kar getirmeyen işletmeler arasında çok farklı tedarik zinciri yönetimi gelişimi görülmektedir. İyi dizayn edilmiş bir tedarik zinciri, hammadde satın alınmasıyla başlayarak mamul üretiminin gerçekleştirilmesinin ardından müşterinin kapısına kadar ulaşan kesintisiz ve yüksek maliyetli bir süreçtir. Firmaların çoğunluğu kazançlarının büyük bir kısmını tedarik zinciri çalışmalarında masada bırakmaktadırlar." görüşüne varılmıştır.

Araştırmanın sonucunda ortaya çıkan başka bir sonuç da? konusunda lider olan işletme yöneticilerinin çoğunluğunun, tedarik zinciri yönetiminin işletmeye sağladığı katma değer arttıkça kendi lider pozisyonlarını sürdüreceklerini anlamış olmalarıdır. Ancak yıllık gelir etkinliklerini iki katına çıkaran lider işletmeler bu gelirlerinin yarısından çoğunu Tedarik zinciri yönetimlerinden daha iyi sonuç elde etmek için harcadıkları da tespit edilmiştir. Günümüzde bu tip "kaybedilen" kazançların katma değer olarak yeniden kazanılmasının, birçok işletmeye katkı sağlayacağı göz ardı edilmemelidir. Ancak tedarik zincirinin dizaynı kadar uygulamada yapılan operasyonlar ve sonrasında gerçekleştirilen performans kontrolleri de çok önemlidir.

Rekabetin artmaya devam etmesinin doğal bir sonucu olarak liderliklerini sürdürmek isteyen işletmeler tedarik zinciri yönetimlerinde yeni teknolojileri kullanmaya başlamışlardır. Gerçek zamanlı simülasyon, modelleme ve bu çalışmaların sonucu olarak gerçek zamanlı uygulamaya kadar ulaşılmıştır. Gerçek zamanlı bilginin kendilerine ulaşması kadar artık müşterilerine de ulaşmasını sağlamaya çalışan lider kuruluşlar, kendi operasyonlarını şeffaflaştırarak müşteri ilişkilerini başka bir alana taşımaktadırlar. Bunun yanında müşteri sadakatinin önemini kavrayarak çalışmalarında bütünleşik hizmetler vermeye başlamışlardır.

İşletme yöneticilerinin, tedarik zinciri yönetimi sürecinin baştan sona değerinin iyileştirilmesi yerine sadece bir bölümünü iyileştirmeye gitmelerinden kaynaklanan bir kayıp da söz konusudur. Bu yama çözümler nedeniyle tedarik zincirinden en iyi sonuç alınamamaktadır. Örneğin? nakliye yöneticilerinin bir kısmı halen taşıma maliyetlerini ölçmelerine rağmen, taşıma hızını ölçmemektedirler. En ucuz yolun kullanılmasının sonucu olarak yük kayıpları maliyetlerini, pazara ulaşma hızını ve envanter dönüş hızını etkilemesi sadece kader olmamalıdır.

İşletme yönetiminde strateji oluşturulması en az kaynak kullanımı ile en fazla katma değere ulaşma amacını taşımalıdır. Ancak birçok işletme halen bundan on yıl önceki envanter dönüş hızlarını arttıramamışlardır. Stoksuz kalma riskini planlayamayan işletmelerin sayısı azalması gerekirken, gün geçtikçe artmaktadır. Daha fazla üretim noktasının kurulmuş olması ve küreselleşme sonucunda ortaya çıkan daha geniş Küresel Pazar olanakları işletmeleri hem maliyet hem de planlama açısından zorlamaktadır. Tedarik zinciri yönetimini iyi planlayamamış birçok işletme rekabet yarışından koparak başarısız olmaktadır.

Tedarik zinciri yönetimi kavramı ile kaynakların ve pazarın daha optimum kullanılabileceği ispat edilmiştir. Birçok işletme halen sahip oldukları verileri ölçümleyememe problemleri ile uğraşmaktadır. Sistemlerini kuramayan ve esen rüzgara göre strateji üreten birçok işletme kriz zamanlarında küçülerek bu krizleri atlatabiliyor olsalar da önümüzdeki zamanlarda sistemini geliştiren ve müşteri sadakatini elde tutan işletmeler talep planlamalarını daha iyi organize ederek küreselleşmenin sağladığı karlı avantajları kendi işletmeleri için kullanmaya başlayacaklardır.

Tedarik zinciri, en iyi şekilde uygulandığında yeni bir rekabet avantajı sağlayabilecek bir yönetim stratejisidir. Türkiye’de özellikle ilaç, hızlı tüketim malları, dayanıklı tüketim malları, otomotiv, tekstil ve hazır giyim sektörleri tedarik zincirindeki iyileşmelerden çok büyük yarar sağlayacak, bu da ülke ekonomisine olumlu etki yapacaktır.

Tedarik Zinciri Yönetimi ile İlgili Web Siteleri

  

http://www.unemed.net/docs/ankaraprogramme.doc
http://www.unece.org/trade/workshop/wks_capbld/bk_docs.html
Supply Chain Council (http://www.supplychain.org)
Better Management (http://www.bettermanagement.com)
Supply Management (http://www.supplymanagement.com)
Supply Chain Brain (http://www.supplychainbrain.com/)
ITC’s International Purchasing and Supply Management Programme:
http://www.intracen.org/ipsms/welcome.htm

Elektronik Ticaret ile İlgili Bilgi Alınabilecek Web Siteleri
http://www.igeme.gov.tr
http://www.dtm.gov.tr
http://www.eticaret.gov.tr
http://www.bilgitoplumu.gov.tr
http://www.bilisimsurasi.org.tr
http://www.customsedi.gov.tr
http://www.ebirlik.org
http://www.kobinet.org.tr
http://www.kosgeb.gov.tr
http://www.tk.gov.tr
http://www.tubisad.org.tr
http://www.yasad.org.tr
http://www.tesid.org.tr
http://www.edevlet.net
http://www.tbv.org.tr
http://www.tbd.org.tr

Uluslararası Kuruluşlar :
http://www.unctad.org
http://www.wtpfed.org
http://www.intracen.org
http://www.oecd.org
http://www.imf.org
http://www.worldbank.org
http://www.wto.org
http://www.undp.org
http://www.unece.org
http://europa.eu.int

Tedarik Zinciri Yönetimi İlgili Bağlantılar

Kaynak : ERP