SGK'dan geliyoruz diye dolandırdılar

Turkiye-Rehberi.Net Pinterest Turkiye-Rehberi.Net WhatsApp Turkiye-Rehberi.Net Facebook Turkiye-Rehberi.Net Twitter Turkiye-Rehberi.Net LinkedIn Turkiye-Rehberi.Net Çıktı Al Turkiye-Rehberi.Net Gmail Turkiye-Rehberi.Net Email Gönder
Ocak ayında yapılacak İntibak zammını fırsat bilen dolandırıcıların kapı kapı dolaşarak vatandaşı soymaya kalkıştığı ortaya çıktı.

Kendilerini 'SGK görevlisi' olarak tanıtan dolandırıcılar gittikleri evlerdeki emeklilere, "Şu an 12 bin lira alacağınız görünüyor ancak 3 bin lira öderseniz 23 bin lira alacaksınız" dediği, parayı aldıktan sonra da ortadan kaybolduğu öğrenildi. SGK'dan yapılan açıklamada bu ve buna benzer çok sayıda şikayetin kuruma da iletildiği belirtilerek vatandaşlara uyarılarda bulunuldu.
Hükümetin düşük maaş alan emeklilere dönük intibak çalışmasında sona gelindi. Dosyaları incelenen yaklaşık 2,5 milyon emeklinin 21 milyon 100 bininin maaşları hesaplanarak bilgisayar ortamına aktarıldı. 3 ile 350 lira arasında yatırılacak intibak zamları 2013 Ocak ayından itibaren emeklilerin maaşlarına yansıtılacak. Yapılan hesaplamaya göre, 484 bin 769'u 100-150 lira, 279 bin 623'ü 150-200 lira, 197 bin 498'i 200-250 lira, 9 bin 613'ü de 250 lira ve üzeri fark alacak. Toplu para ödemesi ve geriye dönük bir ödeme yapılmayacak.

3 BİN ÖDE 8 BİN KAZAN

Ancak Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) intibak çalışmaları sırasında, 2003'te basamak satın aldığı halde maaşını eksik alan yaklaşık 10 bin Bağ-Kur'lunun olduğunu saptadı. Bağ-Kur'lulara satın aldıkları basamak sayısına göre 3 bin ile 30 bin lira arası toplu ödeme yapılacak. Toplu ödeme yapılacak kişiler mektupla bilgilendirilmeye başlandı.

Mektubu alamayanlar, maaş hesaplarına yattığında ne kadar toplu para aldığını görecek. İşte bunu fırsat bilen dolandırıcılar kapı kapı dolaşarak vatandaşı dolandırmaya başladı. Dolandırıcılar kendilerini SGK görevlisi olarak tanıtıyor ve "Şu an 12 bin lira alacağınız görünüyor ancak hemen 3 bin lira öderseniz 23 bin lira alacaksınız" diyerek vatandaştan para alıyor. Aldığı parayla da ortadan kayboluyor.    
 
SGK GÖREVLİSİ GİBİ

Gittikçe yaygınlaşan bu yöntemin son kurbanı İstanbul Fatih'te yaşayan 71 yaşındaki SGK emeklisi Muzaffer Yeğen. Cumartesi günü kendisini SGK görevlisi olarak tanıtan 30-35 yaşlarında birisi Yeğen'e SGK'dan tebligat getirdiğini söyledi.

Yalnız yaşayan Yeğen başına gelen talihsiz olayı şu sözlerle anlattı: "Adımı sorduktan sonra borcumun olduğunu ve en geç pazartesi günü saat 12'ye kadar Göztepe, Kadıköy veya Beykoz'daki SGK müdürlüklerine 3 bin lira yatırmam gerektiğini söyledi. Eğer 3 bin lirayı ödemezsem 12, ödersem 23 bin lira SGK'dan para alabileceğimi söyledi. Parayı elden de verebileceğimi iletti. Kimliğimin fotokopisini ve 4 fotoğraf istedi. Eşime ve bana ait bir sürü bilgi aldı. İlaç raporumdan eşimin mezar kağıdına kadar birçok soru sordu. Bu sırada sürekli telefonla biriyle irtibat halindeydi. Güya merkezden Mualla Hanım diye biriyle konuşuyor. Neden cumartesi günü bu işlemleri yapıyorsunuz diye sorduğumda, fazla vakitlerinin olmadığını, işlemleri ay sonuna kadar bitirmeye çalıştıklarını ifade etti. 'Hatta bu yüzden muhtarlığı bile açtırdık, arayıp sorabilirsin' dedi. Ben de bunca söze karşı kendisine inandım.

PARA YOKSA ALTIN

Evde 940 lira vardı, verdim. Evde altın varsa onları da verebileceğimi söyledi. Ardından 'Geri kalan parayı birazdan arkadaşım gelip alacak, o zamana kadar bir yerden bulmaya çalış' deyip gitti. Ancak sonrasında soruşturduğumda adamın dolandırıcı olduğunu öğrendim. En yakın karakola gidip şikayetçi oldum." Kimlik fotokopisi ve 2 fotoğraf dahil hakkında birçok kişisel bilgisini dolandırıcıya veren çaresiz kadın şimdi bunların farklı amaçlı kullanılmasından endişe ediyor.  

SGK 'İNANMAYIN' DİYE UYARDI

Sosyal Güvenlik Kurumu konuyla ilgili vatandaşı uyardı. SGK'dan yapılan açıklamada bu ve buna benzer çok sayıda şikayetin kuruma da iletildiği belirtilerek şunlara yer verildi: "Vatandaşa ne kadar zam geleceği veya ne kadar toptan ödeme yapılacağı bellidir. Toptan ödeme yapılacak kişiler mektupla bilgilendiriliyor. SGK görevlilerinin evleri dolaşarak bu şekilde teklif sunması veya para talep etmesi söz konusu değil. Bu gibi insanlara itimat edilmemeli."