E okul, servise mecbur ediyor

Turkiye-Rehberi.Net Pinterest Turkiye-Rehberi.Net WhatsApp Turkiye-Rehberi.Net Facebook Turkiye-Rehberi.Net Twitter Turkiye-Rehberi.Net LinkedIn Turkiye-Rehberi.Net Çıktı Al Turkiye-Rehberi.Net Gmail Turkiye-Rehberi.Net Email Gönder
Bu yıl ilk kez uygulanan e-okul sistemi bazı aileleri mağdur etti. Anne-babalar, elektronik sistem üzerinden otomatik olarak kaydı yapılan çocuklarının uzak mahallelere gönderildiğini söylüyor.

E-Okul sistemi üzerinden çocuklarının kaydı otomatik olarak yapılan veliler, sistemin hata yaptığını ileri sürüyor. Evine 80-100 metre mesafedeki okula çocuğunu yazdıramayan anne-babalar, başka mahallelerdeki okullara yönlendiriliyor.

Zorunlu eğitim sisteminin hayata geçmesiyle birlikte bazı okullar ortaokul, bazıları da ilkokul olarak değiştirildi. Yeni sisteme göre okul çağına gelen her çocuk, e-okul sistemi üzerinden 1. sınıfa otomatik olarak kaydedildi. E-okul sistemi, öğrenciyi Ulusal Adres Veri Tabanı`ndaki adres bilgilerine göre en yakın ilköğretim okuluna kaydediyor. Ancak bazı veliler, ikamet ettiği adrese yakın okul varken başka mahallelerdeki okullara yönlendirildiklerini söylüyor. Bazı okullar, birkaç dakikalık yürüme mesafesindeki adreste ikamet eden öğrencilerin kaydını kabul etmezken 3-5 kilometre uzaklıktaki başka mahallelerden kayıt yapıyor. Kimi muhtarlar ise ilçe milli eğitim müdürlüklerinde görevli bazı şube müdürlerinin sistem üzerinde inisiyatif kullanarak değişiklik yaptığını iddia ediyor.

Servise mecbur ediliyoruz

Konya`da Nişantaşı Mahallesi`nde ikamet eden Mustafa Dönmez, evine 80 metre mesafedeki İbrahim Yapıcı İlkokulu`na çocuğunun kaydedilmediğini söylüyor. Dönmez, adrese dayalı sistemin çocuğunu yaklaşık 3 kilometre uzaktaki Beyazıt Mahallesi`ndeki Barbaros İlkokulu`na yönlendirildiğini ifade ediyor. Dönmez, kapı önünde okul varken çocuğunun servis kullanmaya mecbur edildiğini vurguluyor.

Aynı mahallede oturan Nagihan Vural da benzer dertten muzdarip. Vural, "Kendi mahallemde 100 metre mesafede okulumuz varken sistem bizi 5 km ötedeki okula yönlendiriyor. İlkokula yeni başlayacak çocuğumu ben her gün oraya nasıl getirip götüreceğim? Devlet beni servis kullanmaya mecbur ediyorsa ücretini de karşılamalı." diyor. Mahallede aynı mağduriyeti yaşayan vatandaşlar, muhtarlığa giderek derdini anlatıyor.

Nişantaşı Mahallesi muhtarı Erol Karakaş, sorunun adrese dayalı kayıt sisteminin hatalı çalışmasından kaynaklandığını ifade ediyor: "Mahallemizdeki İbrahim Yapıcı İlköğretim Okulu, okula 50-100 metre mesafede ikamet eden mahalle sakinlerini kayıt yapmıyor. Ancak 3-5 kilometre uzaklıktaki Feritpaşa, Kılıçarslan ve Yenişehir mahallelerinden kayıt alıyor. Haksızlığa uğrayan mahalleli de derdini anlatmak için muhtarlığımıza akın ediyor."

`Sözde ikametler` nüfusu şişiriyor

Mahallesindeki okulu beğenmeyen veliler, çocuklarının ikametini akrabalarının adreslerine kaydettiriyor. Nişantaşı Mahallesi muhtarı Erol Karakaş, son bir ayda başka mahallelerde oturan yaklaşık 200 velinin misafir ikametgâhıyla akrabalarının evlerine çocuklarının ikametini yaptırdığını belirtiyor.

İstanbul Yenibosna`daki Hürriyet Mahallesi muhtarı Ahmet Özhan ise mahallelinin kendine yakın okullara çocuğunu göndermek istemediğini aktarıyor. Velilerin, başarı ortalaması ve öğrenci profilini daha iyi gördüğü Bakırköy ve Bahçelievler gibi ilçelerde okutmak istediğini anlatan Özhan, "Veliler, yakın ilçelerde oturan akrabalarının sözlü beyanıyla çocuklarını o adreslerde ikamet kaydını yaptırıyor. Adrese dayalı sisteme göre nüfus müdürlükleri de ev sahibinin sözlü beyanı olması kaydıyla çocukların ikamet kaydını yapıyor." ifadelerini kullanıyor.(Zaman)