Doktor hastası için mevzuat değiştirtti

Turkiye-Rehberi.Net Pinterest Turkiye-Rehberi.Net WhatsApp Turkiye-Rehberi.Net Facebook Turkiye-Rehberi.Net Twitter Turkiye-Rehberi.Net LinkedIn Turkiye-Rehberi.Net Çıktı Al Turkiye-Rehberi.Net Gmail Turkiye-Rehberi.Net Email Gönder
Bir doktorun hastası için yaptığı mücadele Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından kabul görünce, hastanın 300 bin liralık ameliyatının SGK tarafından ödenmesinin yolu açıldı. “Hastama yapay kalp takmazsam ölecek” diyen Prof. Dr. Rüçhan Akar mevzuatın değişmesini sağladı.
Süreç, Ankara Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Akar’ın çift taraflı kalp yetmezliği yaşayan hastasının tedavisini üstlenmesiyle başladı. Tedavi için ‘total yapay kalp’ operasyonunu zorunlu bulan Akar, söz konusu operasyonun çift taraflı kalp yetmezliği durumunda sosyal güvence kapsamında olmadığını gördü.

Bunun üzerine SGK ile bağlantıya geçen Akar, “Hastam operasyonu olmazsa, hayati riski yüksek. Bu operasyonun da geri ödeme koşullarında olması gerekir” dedi. Akar’ın talebi üzerine konuyu bilimsel olarak inceleten SGK, talebi geçerli buldu ve değişiklik dünkü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

5-15 TL ‘hoca’ farkı

Resmi Gazete’de dün yayımlanan Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) ile üniversite hastanelerinde profesör ve doçente daha pahalıya tedavi olmanın yasal altyapısı da tamamlandı. SUT’de yapılan değişiklikle üniversitelerdeki öğretim üyesi muayenelerini arttırmaya ve farklılaştırarak uygulamaya SGK yetkili kılındı. Bu konuda henüz bir karar olmadığını belirten yetkililer, yine de hoca farkı ücretinin 5-15 lira arasında kalmasının muhtemel olduğunu vurguladı.