Bel kayması : Bir omurun diğer bir omurun üzerinde kaymasıdır.Bu, bazen bir kırık sonrası olabileceği gibi dejenaratif, yozlaşma süreci sonrasında da ortaya çıkabilir.Bel kayması, özellikle, ayakta kalmakla, bayanlarda topuklu ayakkabı giymekle, yokuş inmekle, merdiven inmekle artar. Omurilik kanalında daralmaya yol açıp, bacakta uyuşmalara yol açabilir.
Omurun, omurun üzerinden kayması tıp dilinde Spondülo Listeziz dediğimiz bir durumdur. Bu kaymada derecesine göre sınıflandırılır.Bir omurun dörtte biri oranında kaymaya birinci derece, yarıyarıya kaymasında da ikinci derece, dörtte üçü kadar kaymasına üçüncü derecede ve bir omur mesafesi kaymayada dördüncü derece kayma veya Listeziz deriz.
Bunun özellikle, birinci ve ikinci derece kaymalarda bir korse, uzun sürede karın kaslarının kuvvetlendirilmesi ve bel çukurunun düzleştirilmesini sağlayan egzersiler oldukça faydalıdır.
Fakat, sinerler üzerinde ciddi bir baskı varsa, nörolojik bulgulara yol açtıysa, hastanın yüreme mesafesini iyice kısalttıysa ameliyat gerekebilir. Özellikle, omurilik kanalını daraltan bir kayma ameliyat gerektirebilir. Eğer, birinci ve ikinci dereceden bir kaymaysa konservatif yöntemlerle, egzersizlerle düzeltilme şansı vardır.