Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Necati Küçükgül, "Bel Fıtığı Tedavi Yöntemleri Nelerdir" hakkında sorularımızı video sunum eşliğinde yanıtladı.
Bel Fıtığı Tedavi Yöntemleri Nelerdir Video Röportaj
Bel Fıtığı Tedavi Yöntemleri Nelerdir ?
Bel fıtıklarında tedavi, fıtığın büyüklüğüne, yerine ve hastanın şikayetlerine göre değişir.Çoğu küçük bel fıtığı, çok kısa sürede istirahatler ve basit ağrı kesicilerin kullanımıyla geçebilir.Genellikle bel ağrılarında hiçbir müdahale yapılmasa bile hastaların yarı yarıya olan kısmı iki hafta içinde rahatlar.
Yaklaşık olarak iki ay içinde hastaların yüzde yetmişi hayatlarını sürdürmeye devam ederler fakat kalan kısım tedavi gerektirebilir.İlk yaptıptığımız şey kısa süreli istirahatler. Genellikle çok şiddetli olmayan bel fıtıklarında üç güne kadar istirahat yeterlidir.
Bu arada Nostiroit Antenflomotar dediğimiz hem ödemi hem ağrıyı gideren ilaçlar, bazen kas gevşeticiler hastanın şikayetlerinin azaltılmasına yardımcı olurlar.Ondan sonra ki aşamada fizik tedavi ajanlarına, bunların içinde ultrason, elektro terapi, sıcak soğuk uygulamalar ve ayrılmaz bir parçası olan tedavinin egzersizler, traksiyonlar yer tutar.Hastamızın durumuna göre, şikayetlerine göre bu uygulamalar reçetelendirilir ve fizyoterapist arkadaşlarımız tarafından uygulanır.
Tedavimizin ilk aşaması hastanın ağrılarını gidermeye ve hastayı rahatlatmaya yöneliktir. Fakat beraberinde güç kaybı varsa, uyuşma varsa hem ilaç tedavisiyle hem de değişik fizik tedavi ajanlarıyla bunları gidermeye yardımcı oluruz. Kısa süreli korse kullanımı oldukça yararlı olabilir fakat bu uzarsa bu süre, karın kasları, sırt kasları zayıflayıp zarar verebilir.Çok küçük bir hasta grubunda ise ameliyat kaçınılmaz olabilir.
Bu ise çok hızlı ilerleyen bir güç kaybı olabilir ya da idrar tutamama, büyük abdest tutamama gibi şikayetler de ortaya çıkan fıtıktan bir parçanın omurilik kanalına düşüp Kauda EKida sendromu denen rahatsızlığa yol açmasıdır.Bu zaman genellikle, hastanın ameliyata alınma zamanıdır.Yirmdört saat içinde, kırksekiz saat içinde müdahale edilmesinde fayda vardır.