2012'de iki ülkeyle daha vize kalktı

Turkiye-Rehberi.Net Pinterest Turkiye-Rehberi.Net WhatsApp Turkiye-Rehberi.Net Facebook Turkiye-Rehberi.Net Twitter Turkiye-Rehberi.Net LinkedIn Turkiye-Rehberi.Net Çıktı Al Turkiye-Rehberi.Net Gmail Turkiye-Rehberi.Net Email Gönder
İngiltere'den, 19 Eylül 1983'te ayrılarak bağımsızlığını kazanan St. Christopher ve Nevis (Saint Kitts ve Nevis) ile Türkiye arasında vizeler kalktı.

Emniyet Genel Müdürlüğü, Türkiye ile Saint Kitts arasında 19 Nisan 2012 tarihinde Londra'da imzalanan karşılıklı vize muafiyetine ilişkin anlaşmanın detaylarını kamuoyu ile paylaştı.
İki ülke arasındaki vize muafiyetinin 17 Eylül 2012 tarihinde yürürlüğe girdiği hatırlatılan açıklamada; anlaşma uyarınca diplomatik, hususi, hizmet, umuma mahsus, geçici pasaportlar ile gemi adamı cüzdanı, uçuş mürettebatı seyahat belgesi ve seyahat belgesi Türk ve Saint Kitts ve Nevis vatandaşları, son 180 gün içerisinde 90 günü aşmayan seyahatlerinde vizeden muaf olarak iki ülkeye girip çıkabilecek, transit geçebilecek ve geçici olarak kalabilecekler.

İki ülke vatandaşlarının vize muafiyeti kapsamı dışında kalan çalışma, öğrenim, eğitim, araştırma, aile birleşimi ve uzun süreli ikamet (90 günden fazla kalış) gibi amaçlarla seyahat edecek iki ülke vatandaşlarının, tarafların dış temsilciliklerinden alınacak 'özel meşruhatlı vize' uygulamasına tabi tutulacağı belirtildi.

Vize muafiyeti hükümleri, kamyon ve otobüs şoförleri ile yardımcı şoförleri, sivil uçak ve gemi mürettebatı gibi uluslararası yolcu ve yük taşımacılığı yapan iki ülke vatandaşları için de geçerli olacak. Emniyet Genel Müdürlüğü açıklamasında, her iki ülkenin akredite diplomatik ve konsüler temsilciliklerine veya uluslararası kuruluşların temsilciliklerine atanan ve geçerli diplomatik, hususi, hizmet veya resmi pasaport hamili vatandaşlarının görevleri süresince, birbirlerinin ülkelerine girip-çıkmak ve transit geçmek için vizeden muaf olduğu dile getirildi. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Bahse konu vize muafiyeti hükümleri; geçerli diplomatik, hususi, hizmet, resmi ve umuma mahsus pasaport hamili aile fertlerini de kapsamaktadır. Diğer akit tarafın ülkesine resmi ziyarette bulunmak isteyen geçerli diplomatik, hususi, hizmet ve resmi pasaport hamili her bir akit tarafın vatandaşları, son 180 gün içerisinde 90 günü aşmayan süre zarfında, diğer akit tarafın ülkesine girip-çıkmak, ülkesinden transit geçmek ve geçici olarak kalmak için vize alma yükümlülüğünden muaftırlar.

Diğer akit tarafın diplomatik ve konsolosluk temsilciliklerine veya ülkesinde akredite uluslararası örgütler atananların aile fertlerinin çalışmasına ilişkin olarak akdedilecek anlaşmadaki hükümler saklı kalmak kaydıyla, vize muafiyeti tarafların vatandaşlarına çalışma hakkı bahşetmemektedir."